Hlavní obsah

Vědci počítají africké slony díky družicovým snímkům. Má to zabránit jejich vymírání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vědci přišli s novým nástrojem v boji proti vymírání populace slonů v Africe – vyvinuli způsob, jak přesně spočítat množství zvířat na jednotlivých místech kontinentu díky snímkům z vesmíru. Britský tým informatiků dokázal naprogramovat algoritmus, díky kterému počítače dovedou na satelitních snímcích savany jednotlivé slony objevit.

Foto: DPA/Sergi Reboredo, ČTK

Ilustrační záběr z výšky, Národní park Chobe v Botswaně

Článek

Průlomová metoda podle serveru BBC umožní přesně stanovit počet chobotnatců na ploše o rozloze 5000 čtverečních kilometrů za jediný (bezoblačný) den.

„Toto je slon a toto slon není...”

Snímky zemského povrchu, které s vysokým rozlišením provádí satelit Worldview 3 obíhající ve výšce 600 kilometrů, odborníci podrobně zanalyzovali a počítače postupně naprogramovali tak, aby dokázaly zvířata rozeznat.

Při počítání pomocí přeletů letadel se nelze vyhnout tomu, že některá zvířata budou započítána dvakrát – anebo vůbec.

„Prostě tomu algoritmu dáváme příklady a říkáme mu: toto je slon a toto slon není... Tímto způsobem naučíme stroj rozlišovat ty nejmenší podrobnosti, které bychom pouhým okem nezachytili,” citovala BBC informatičku Olgu Isupovovou z univerzity v britském Bathu, která tým výzkumníků vede.

Test v JAR se povedl

Metodu si vědci otestovali v jihoafrickém národním parku Addo. „Vyskytuje se tam velké množství slonů. A jsou tam plochy s porostem i otevřené travnaté savany, takže je to skvělé místo, kde náš postup vyzkoušet,” uvedla zooložka Isla Duporgeová z univerzity v Oxfordu. Podle ní test dopadl dobře a ochranáři už projevili zájem uvést metodu do praxe.

Největší evropský savec se vrátil do přírody. Po sto letech

Věda a školy

Pro počítání populací ohrožených zvířat se nyní používají přelety letadly, ty ale mají svá omezení. Komplikované je např. počítání v pohraničních oblastech, navíc jde o zdlouhavou metodu, kde nelze úplně zohlednit pohyb jednotlivých stád a vyhnout se tomu, že některá zvířata budou započítána dvakrát – anebo vůbec.

Foto: Eye Ubiquitous/Hutchison, ČTK

Ilustrační letecký snímek slonů afrických.

Satelit ale snímky kontinentu pořídí za několik minut. Proto se pak i rychleji a přesněji analyzují.

Ohrožený druh

Populace slonů se v Africe v posledních letech rapidně zmenšila, ve volné přírodě jich nyní žije asi 40 až 50 tisíc a jsou považováni za ohrožený druh.

Za záhadným úhynem stovek slonů v Botswaně stojí sinice

Cestování

„Přesné monitorování je nezbytné, abychom mohli druh zachránit. Musíme vědět, kde se zvířata pohybují a kolik jich je,” řekla Isupovová. Klíčová jsou přesná data i pro boj s pytláky.

Jediná bílá žirafa na světě dostala moderní ochranu před pytláky

Koktejl

Reklama

Související články

Sloni záhadně hynou už i v Zimbabwe

Úřady v africkém Zimbabwe vyšetřují podivnou smrt 11 slonů, jejichž těla byla objevena v pátek mezi národním parkem Hwange a Viktoriinými vodopády. Zvířata...

Výběr článků

Načítám