Hlavní obsah

Africká sloní svatyně se kvůli pandemii musí spolehnout na moderní technologie

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru zasáhla nespočet firem. Vyrovnat se s ní musela také jihoafrická sloní svatyně Adventures with Elephants, která se najednou ocitla bez prostředků na potravu pro zvířata. Adaptovala se proto na moderní technologie a začala nabízet virtuální setkání přes konferenční aplikaci Zoom, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sloní „útulek“ se nachází v jihoafrickém regionu Limpopo a ročně ho navštěvovalo na 15 tisíc lidí. Podstatná část vstupného šla na stravu pro sedm slonů afrických, dospělý jedinec přitom spořádá i kolem 200 kilogramů jídla denně. Uzavření hranic a žádní návštěvníci však přivedli svatyni do finančních potíží.

„Opravdu jsme bojovali, nebyl žádný cestovní ruch, a tedy mezinárodní hosté, což byla katastrofa. Bez příjmů park zápasil o přežití,“ vysvětlil Brit Sean Hensman, který společně se svou manželkou Jennou svatyni vede. „Měli jsme nějaké nouzové prostředky, ale je finančně náročné zajistit péči pro sedm slonů,“ doplnil.

Soukromé prohlídky i výuka na dálku

Park se proto musel přizpůsobit neobvyklé době a začal tak zájemcům nabízet virtuální setkání se zvířaty pomocí aktuálně hojně využívané konferenční aplikace Zoom. Zájemci si mohou zaplatit například soukromé prohlídky v rámci narozenin, svatyně rovněž nabízí výukové programy pro britské školy. Během jediné konference se může zapojit až 250 lidí.

Ceny za setkání se pohybují kolem 800 korun, záleží, zda se zájemci chtějí se slony jen setkat nebo se s nimi i virtuálně vykoupat. Konference se ukázaly být oblíbenými, park navíc mohl nedávno znovu otevřít, i když pro limitované množství návštěvníků.

„Nikdy jsem nebyl fanoušek toho dívat se na slony v televizi. Ale tohle je především pro vzdělávací účely, i když stále chceme lidi povzbudit, aby se s nimi setkali tváří v tvář,“ konstatuje Hensman. „I nadále budeme ve virtuálních prohlídkách pokračovat, protože se tak můžeme propojit s lidmi z celého světa,“ doplnil s tím, že ne každý má zkrátka možnost setkat se s majestátním zvířetem v divočině.

Sloní útulek otevřeli manželé Hensmanovi v roce 2010. První dva slony zachránili před utracením a následně se rozhodli přijmout další zvířecí sirotky. Společnost Adventures with Elephants se soustředí především na edukaci návštěvníků.

Snídaně se žirafou? Zážitek jako z afrického safari nabídnou i v Británii

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám