Hlavní obsah

Vědci odhalili nejstaršího přímého předka člověka

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evoluční rodokmen druhu Homo sapiens se posouvá o další milión let hlouběji do minulosti. Američtí vědci identifikovali podle stanice MSNBC nový druh lidoopa, který patří k přímým nebo velice blízkým prapředkům lidského rodu. Hominida, který žil před 4,4 miliónu let v Africe, nazvali Ardipithecus ramidus.

Foto: Reuters

Ardipithecus ramidus

Článek

Fosilní ostatky "Ardi" (zkrácená přezdívka) byly objeveny už v roce 1992, ale trvalo celých sedmnáct let, než v nich odborníci rozpoznali nový druh. A zároveň s překvapením zjistili, že je Ardi ještě o milión let starší než slavná Lucy. Nejkompletnější ostatky patří také ženě a zahrnují lebku, zuby, paže, ruce, pánev, nohy a chodidla. Nicméně na nalezišti v Etiopii našli ostatky dalších 36 příslušníků druhu různého pohlaví a věku.

"Ten výzkum byl přímo bolestivý," přiznal profesor Tim White z Kalifornské univerzity v Berkley. Trvalo totiž celé roky, než se podařilo zkamenělé kosti očistit v Etiopském národním muzeu, analyzovat a porovnat s jinými.

Teprve pak vyšlo najevo, že jde o unikátní objev, který doplňuje další vývojový článek. "Není to obyčejná fosílie. Není to šimpanz. Není to člověk. Ukazuje nám, čím jsme byli," řekl White. Ardi měřil přibližně 120 centimetrů a vážil kolem 50 kilogramů.

Předpokládaný společný prapředek s dnešními šimpanzi by pak měl být ještě o dva milióny let starší než Ardi - ten však nebyl dosud objeven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám