Hlavní obsah

Vědci dali myším do hlavy implantáty, mohou je dálkově ovládat

Novinky, zkr

Američtí vědci úspěšně pozměnili neuronovou síť laboratorních myší pomocí bezdrátového dálkového ovladače. To jim umožňuje studovat účinky nervové stimulace bez invazivních procedur, což by se mohlo využít při léčbě neurologických poruch, včetně stresu, deprese, závislosti či bolesti, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Díky implantátům mohou vědci dálkově ovládat myšiVideo: Washington University School of Medicine/University of Illinois, Reuters

 
Článek

Implantát, který je menší než průměr lidského vlasu, vyvinuli odborníci z univerzit ve Washingtonu a Illinois. Pomocí dálkového ovladače do něj mohou vstřikovat léky a určovat tak směr, kterým myš půjde. To by mělo vnést světlo do chování neuronů uvnitř mozku.

Neurovědci dosud používali mnohem širší trubice a kabely, které vyžadovaly chirurgické zavedení do mozku. U toho hrozilo jeho poškození a zároveň mohlo dojít k omezení přirozeného pohybu hlodavců.

Myši mají na hlavě přidělané zařízení, v němž jsou umístěny baterie a malý zásobník na léky, které jsou během testů podávány. Při jednom z experimentů začala myš chodit do kruhu poté, co jí byl vpraven lék imitující morfium do oblasti mozku, která kontroluje motivaci a závislost.

Výzkum by měl napomoci rozvoji léčby neurologických poruch při využití minimálně invazivních sond.

Reklama

Výběr článků

Načítám