Hlavní obsah

Večerní obloha nám naservíruje polostínové zatmění Měsíce

Novinky,

V pátek večer se do centra pozornosti na obloze dostane Měsíc, a to díky svému polostínovému zatmění, které má být očima pozorovatelné. Dobré podmínky pro sledování úkazu by měly panovat zejména v jižních částech republiky.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Polostínové zatmění Měsíce 16. září 2016. Ilustrační snímek

Článek

Úkaz nastává za úplňku, kdy náš přirozený souputník prochází v blízkosti stínu vrženého Zemí do kosmického prostoru.

„Zatmění nebývá při každém úplňku, jelikož dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o úhlovém průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín i jeho blízké okolí častěji mine a k žádnému zatmění nedojde,“ upřesnil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Na jižní polovině ČR by mělo být pozorování velmi příjemné – převládat tam bude jasno nebo polojasno.
Dagmar Honsová, meteoroložka

Polostínové zatmění je očima patrné jen v době, kdy se Měsíc nachází opravdu blízko okraje zemského stínu. Vypadá to pak podle Suchana, jako by někdo měsíční úplněk z okraje doslova „začadil černým kouřem“.

Hlavně mezi 19:30 a 20:40

Jev proběhne v celém průběhu nad naším obzorem mezi 18:08 a 22:12 SEČ, ovšem potemnění si všimneme pouhýma očima zhruba mezi 19:30 až 20:40.

Nejvýraznější bude ve svém maximu ve 20:10, kdy se Měsíc přiblíží shora k plnému zemskému stínu na nejmenší vzdálenost 0,06°.

Foto: Petr Horálek/EAI

Simulační snímek oblohy během maxima měsíčního zatmění 10. ledna 2020 poblíž jasných hvězd Castor a Pollux v Blížencích

Zatmavnutí budeme sledovat na té části lunárního kotouče, kde nejsou tmavá měsíční „moře“, zatmění tak bude kontrastnější, natož když použijeme dalekohled.

Měsíc v té době najdeme asi 35° vysoko nad východním obzorem v souhvězdí Blíženců, nedaleko jasných hvězd Castor a Pollux.

Průběh zatmění v Česku
východ Měsíce (Praha)15 hod 58 min
začátek polostínového zatmění *18 hod 07 min 45 s
maximální fáze zatmění20 hod 09 min 59 s
konec polostínového zatmění *22 hod 12 min 19 s
* tato fáze není očima pozorovatelná

A jaké mají být podmínky pro pozorování polostínového zatmění Měsíce?

„Pokud budeme vycházet z toho, že maximální zatmění Měsíce nastane ve 20 hod 9 min 59 s, tak v tu dobu ale bude počasí v Česku pod vlivem studené fronty, která přinese frontální oblačnosti a srážky zejména na sever a severozápad území (Ústecko, Liberecko, Plzeňsko). Na severní Moravě a Slezsku se bude držet nízká oblačnost. Naopak na jižní polovině území by mělo být pozorování velmi příjemné – převládat tam bude jasno nebo polojasno,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Horálek/EAI

Polostínové zatmění Měsíce

Znovu se zatmění Měsíce nad naším územím dočkáme již letos 5. června. Půjde však o velmi nevýrazné polostínové zatmění, které navíc proběhne v době východu Měsíce nad obzor.

Na výraznější a dobře viditelné zatmění si budeme muset počkat až do 28. října 2023, kdy se odehraje částečné zatmění Měsíce o velikosti zákrytu téměř 13 procent. Úplné zatmění Měsíce z ČR uvidíme až 7. září 2025.

Na snímku českého fotografa se vyjímají dvě galaxie pod sebou

Věda a školy

Úkazy se podle astrofotografa Petra Horálka vyplatí zkusit i vyfotit, toto aktuální páteční zatmění nejlépe přes objektivy s větší ohniskovou vzdáleností.

Prvním letošním větším astronomickým představením, byť mu počasí úplně nepřálo, byl meteorický roj Kvadrantidy, který vrcholil před týdnem, konkrétně v sobotu 4. ledna.

Reklama

Související články

Na nebi byla 17. listopadu 1989 polární záře

Rok 1989 přinesl nejen demonstrace a pád komunistického režimu, ale i vzácné nebeské úkazy. Jeden z nich se navíc objevil právě v revoluční den 17. listopadu....

Výběr článků

Načítám