Hlavní obsah

Ve středu před polednem kolem Země prosviští obrovský asteroid

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masivní asteroid, který lze podle obecných kritérií vesmírného úřadu NASA klasifikovat jako „potenciálně nebezpečný”, se řítí směrem k Zemi rychlostí přes 31 tisíc kilometrů v hodině. Těleso s označením 52768, také nazývané 1998 OR2, kolem naší planety proletí ve středu 29. dubna. Nejblíže k Zemi bude v čase 11:56 SELČ, vyplývá z webu EarthSky.

Na konci měsíce proletí kolem Země potenciálně nebezpečný asteroidVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Asteroid 1998 OR2 měří na délku 1,8 až 4,1 kilometru. Podle odborníků však je již jasné, že pro lidstvo žádnou hrozbu nepředstavuje, ve středu kolem naší planety projde ve vzdálenosti 16krát větší, než jaká je mezi Zemí a Měsícem. I při nejbližším přiblížení kolem poledne našeho času tak půjde o bezpečný odstup zhruba šesti milionů kilometrů.

Kolem Slunce jinak planetka podle agentury Reuters oběhne za tři roky a 8 měsíců. V nejvzdálenějším bodě své cesty se nejprve prosmýkne kolem Jupiteru. Při svém nejbližším přístupu k naší planetě ji těsně (z astronomického pohledu) mine v její dráze, když se Země na své orbitě mírně vzdaluje od Slunce.

Těleso dokázal velmi dobře zachytit například silný radar portorické observatoře Arecibo.

Asteroid, který vyhubil dinosaury, byl mnohem větší

Podle NASA bylo k letošnímu 21. dubnu identifikováno na 22 582 kosmických objektů putujících blízko Země, z toho 9085 z nich mělo velikost 140 metrů nebo větší. Odhaduje se, že 902 z nich je větší než jeden kilometr.

Planetka před 66 miliony lety vyhubila většinu pozemského života. Zasela však sinice

Věda a školy

Pro srovnání: asteroid Chicxulub, který měl ze zemského povrchu kdysi dávno doslova vymazat velké dinosaury, měl podle různých odhadů 11 nebo až 81 kilometrů v průměru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám