Hlavní obsah

Václav Klaus jako prezident jmenuje průměrně 13 nových profesorů za měsíc

Právo, ťas
Praha

Prezident republiky Václav Klaus jmenoval včera při slavnostním ceremoniálu ve Velké aule pražského Karolina 76 nových profesorů vysokých škol. Naznačil přitom, že jejich celkový počet považuje za příliš vysoký.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky Václav Klaus předal včera společně s ministrem školství Josefem Dobešem jmenovací dekrety 76 novým profesorům českých vysokých škol.

Článek

Titul obdrželi akademici českých vysokých škol různého zaměření. Jmenovací dekrety jim prezident předal společně s ministrem školství Josefem Dobešem.

"Je mi ctí jmenovat každého jednoho z vás profesorkou, profesorem. Nelze však nezdůraznit vaši odpovědnost, kterou máte v postavení vzdělanostní elity, a vaši nezbytnou roli při reformách, které české školství v budoucnu čeká. Byl bych rád, kdybyste byli mými partnery při dosahování kvality a pečlivější diverzifikaci terciárního vzdělávání," zdůraznil ve svém projevu ministr Dobeš.

Nejvíce návrhů na jmenování profesorů předložila ČVUT v Praze (11) a pražská Univerzita Karlova (10) s brněnskou Masarykovou univerzitou (10).

Na slova ministra školství navázal také prezident Václav Klaus: "V naší zemi se stala kvalita velice zpochybňovanou. Za své působnosti v roli prezidenta republiky jsem jmenoval 1293 profesorů, což je 13 profesorů za měsíc. A tak si kladu otázku, zda není těch profesorů jmenováno až moc. Kladu si otázku, zda je větším problémem hodně profesorů anebo hodně vysokých škol," prohlásil prezident Klaus, který považuje rozmělňování vzdělání a kvalifikace za jeden z největších defektů naší doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám