Hlavní obsah

V úterý brzy ráno bude vrcholit meteorický roj Geminidy

Maximum jednoho z nejaktivnějších pravidelných meteorických rojů, Geminid, nastane v úterý 14. prosince velmi brzy ráno. Měsíc jen několik dnů před úplňkem bude ovšem pozorování po větší část noci rušit, je tak třeba počkat opravdu až na ranní hodiny, připomněl místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan. Příliš „spolupracovat“ nemusí na většině našeho území ani počasí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj Geminidy nad Švýcarskými Alpami pozorovaný v noci na pondělíVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Geminidy jsou aktivní zhruba od začátku prosince, jejich počty ale zpočátku vždy rostou pomalu. Nejvíce jich je obvykle možné spatřit kolem 13. a 14. prosince, v dalších nocích po maximu aktivita rychle klesá.

„V letošním roce by mělo maximum nastat 14. prosince za svítání. Noc z pondělí na úterý bude tedy pro pozorování meteorického roje obecně nejvhodnější,“ uvedl Suchan.

Kometu Leonard můžeme zatím spatřit jen dalekohledem

Věda a školy

Radiant meteorického roje (tj. místo na obloze, odkud meteory zdánlivě vylétají – pozn. red.) se nachází v souhvězdí Blíženců, které je v prosinci viditelné po většinu noci. Zpočátku je ale velmi nízko a vhodné podmínky pro pozorování meteorů začínají později během noci.

Nejvýše nad obzorem je pak kolem druhé hodiny ranní, což je obvykle také nejvhodnější doba pro pozorování.

Komplikace s Měsícem. A také s oblačností...

Problémem trochu je, že úplněk Měsíce letos nastává pouze pět dnů po maximu Geminid. Z večera 13. prosince bude Měsíc svítit jako 77 procent úplňku a následujícího rána zapadá až téměř ve tři hodiny. Teprve pak začne být obloha dostatečně tmavá na to, aby bylo možno zaznamenat významnější počty meteorů.

„Stále ale ještě zbývá několik hodin vysoké aktivity těsně před maximem,“ uklidňoval Suchan ve svém vyjádření z minulého týdne.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Výřez z celooblohového snímku velmi jasné Geminidy, který byl pořízen digitální automatickou bolidovou kamerou 12. prosince 2018 na stanici české části Evropské bolidové sítě v Šindelové v západních Čechách.

Za ideálních podmínek, tedy na tmavé a jasné obloze, kdy je radiant roje vysoko na obloze, by měl být běžný pozorovatel schopen v době kolem maxima aktivity spatřit až 100 meteorů za hodinu. Pokud ale bude pozorovat z města nebo s jasným Měsícem nad obzorem, bude toto číslo podstatně nižší, jak upozorňují odborníci.

„Při pozorování meteorů není úplně nejdůležitější směr pohledu na oblohu. Meteory se totiž objevují po celé obloze. Při pohledu směrem k radiantu jsou krátké a pomalé. Naopak nejdelší a nejrychlejší se jeví, když se díváme 90 stupňů od radiantu,“ popsal Pavel Koten z oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Vrcholil meteorický roj Perseidy. Podívejte se na videa od astronomů

Věda a školy

Doplnil rovněž informaci pro dychtivé pozorovatele, že lidský zrak potřebuje alespoň 15 až 20 minut na to, aby se adaptoval na tmu. „Teprve poté je schopen zachytit i slabší meteory,“ konstatoval Koten.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Složený snímek zachycující 23 Geminid zaznamenaných během 40 minut automatickou videokamerou na hvězdárně v Kunžaku (13. prosince 2017)

A jaké budou v Česku v noci z pondělí na úterý a v úterý brzy ráno podmínky pro pozorování úkazu z hlediska počasí?

„Podmínky budou špatné – s výjimkou horských oblastí a zřejmě i Brd, kde bude jasno, bude na našem území zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Takže jedině na hory...” odpověděla na dotaz Novinek meteoroložka Dagmar Honsová.

Jejich mateřským tělesem není kometa

Za zmínku ještě stojí, že z vědeckého hlediska jsou Geminidy pozoruhodným meteorickým rojem. Jako jeden z mála totiž nemají za mateřské těleso kometu, ale asteroid – konkrétně planetku Phaeton. Její původ je však nejasný, stejně jako mechanismus vzniku samotného roje.

Úplné zatmění Slunce zhaslo polární den a přineslo na Antarktidu vzácnou tmu

Věda a školy

Někteří vědci se domnívají, že jde o vyhaslou kometu a roj je ve skutečnosti, stejně jako řada dalších, kometárního původu. Proti tomu nicméně hovoří vlastnosti pozorovaných meteorů.

Např. data z bolidové sítě provozované Astronomickým ústavem AV ČR ukazují, že materiál meteoroidů je asteroidální.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám