Hlavní obsah

V Rychalticích funguje nové centrum pro děti a mládež

Rychaltice (Frýdecko-Místecko)

V Rychalticích na Frýdecko-Místecku začalo fungovat nové společenské centrum pro děti a mládež. Otevřela ho místní římskokatolická farnost.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Původně zchátralé hospodářského stavení po rekonstrukci nabízí počítačovou kavárnu, klubovny, prostory pro zájmovou činnost a mateřské centrum. "Proměna objektu byla z velké části financována s pomocí evropských peněz," řekl Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko, která přerozděluje dotace z evropských fondů.

"Děti neměly v Rychalticích téměř žádné zázemí pro své volnočasové a zájmové aktivity. Omezeně například mohly využít místní základní školu. Ze stejných důvodů byla ukončena činnost zdejších skautů. Ale třeba i matky s dětmi v předškolním věku se scházely v provizorních prostorách fary," vysvětlil důvod vzniku nového centra rychaltický farář Dariusz Jędrzejski.

Objekt v areálu farnosti v minulosti sloužil jako stodola nebo pro ustájení dobytka. Již několik let byl nevyužívaný a postupně chátral. Po rekonstrukci se zachovaly některé zajímavé architektonické prvky, například dřevěné trámoví.

"Jinak ale budova prošla kompletní přeměnou, která trvala více než jeden rok," uvedl Sobek. Dodal, že náklady na renovaci celého objektu byly přes osm milionů korun a farnost může počítat s dotací ve výši 7,4 milionu korun. Farnost musela nejprve celý projekt zaplatit a nyní dostane dotaci jednorázově proplacenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám