Hlavní obsah

V řídicím středisku při startu Apolla 11 seděla jediná žena

Právo, rm
Mys Canaveral

Slavná fotografie z Kennedyho vesmírného střediska v okamžiku startu Apolla 11 je unikátní mimo jiné i tím, že v záplavě mužů seděla jediná žena. Dnes 78letá JoAnn Morganová vzpomíná, že ve své době šlo o skutečný unikát. První a jedinou inženýrku přitom z odpalovací haly nejprve vykázali, a to čistě na základě pohlaví. Teprve na osobní zásah šéfa střediska Kurta Debuse se mohla do haly 16. července 1969 posadit.

Inženýrka JoAnn Morganová byla během mise Apollo 11 jedinou ženou v řídícím centru na FloriděVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Byla jsem bez sebe nadšením. Zároveň mě překvapilo, jak silně tam byly cítit otřesy ze startu Saturnu V,“ říká. Startovní rampa byla od střediska vzdálena necelých pět kilometrů.

Jako dívka prý chtěla být učitelkou hry na klavír, v roce 1958 v 17 letech změnil její životní dráhu start první americké sondy Exploreru 1.

Foto: Novinky/AP

Inženýrka JoAnn Morganová byla během mise Apollo 11 jedinou ženou v řídícím centru na Floridě

Začala pracovat jako stážistka na Mysu Canaveral u hlavního šéfa programu Wernhera von Brauna. Život jí sice znepříjemňovalo na dnešní dobu nemyslitelné sexuální obtěžování kolegy, ale účast na programu Apollo jí stála za to. V NASA nakonec pracovala 45 let.

Chystá se mise s astronautkou

Za půlstoletí se poměry v americkém kosmickém programu změnily. Odpalovací sekci NASA i historické startovací hale z roku 1969 šéfuje od ledna 2016 Charlie Blackwellová-Thompsonová. Má na starosti i program Artemis, v jehož rámci by měla na Měsíci přistát první žena.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám