Hlavní obsah

V pražské botanické zahradě vykvetla vzácná bílá palma

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

I když je Botanická zahrada v Troji kvůli vládním opatřením pro návštěvníky nepřístupná, život v ní kvete nadále. A to doslova, na začátku roku 2021 zde ve skleníku Fata Morgana vykvetla vzácná bílá sloní palma. Stalo se tak teprve počtvrté od roku 2004, kdy byl skleník, jehož je palma jednou z hlavních dominant, otevřen.

V pražské botanické zahradě vykvetla mimo jiné vzácná bílá palmaVideo: Novinky

 
Článek

Krása však nebude mít dlouhého trvání, palma kvete vždy jen nejvýše dva týdny. Prohlédnout si ji tak pravděpodobně budete moci jen v naší reportáži.

„Květenství této palmy je přízemní, bělavé s jemným růžovým až hnědým nádechem s množstvím květů a výraznými listeny hnědé barvy,” popsal náměstek pro odbornou činnost v botanické zahradě Vlastík Rybka.

Dodal, že palma v zahradě vykvetla teprve počtvrté. Navíc zpravidla kvete nejvýše čtrnáct dní. Kvůli uzavření v rámci opatření proti pandemii, které se dotklo i botanické zahrady, tak nebudou mít možnost návštěvníci tento unikát vidět naživo.

Foto: Novinky

Bílá palma roste jen na malé části Thajska.

Palma s odborným názvem Kerriodoxa elegans má přídomky sloní a bílá kvůli svým okrouhlým dlanitým listům (na rozdíl od tzv. zpeřených listů, jež má např. datlová palma), které dosahují průměru až dva metry a které mají nápadně bílou spodní stranu.

Plodit nebude

„Listy mají zajímavou vlastnost, která nebývá u palem častá. Nejprve se čepel plně rozevře v blízkosti středu rostliny a až poté se začíná prodlužovat řapík a vyzdvihovat velký list vzhůru. Je to adaptace na růst v hustém podrostu, kde si tak rostlina udělá lépe prostor kolem sebe,” uvedl. Dodal, že tato palma zpravidla netvoří kmen, což je případ i té pražské.

Vědci rozluštili 135 genomů hub. Včetně oblíbeného hřibu

Věda a školy

Druh této palmy je dvoudomý, což znamená, že existují samičí a samčí rostliny. „My máme tu samičí rostlinu, ale tím, že nemáme pyl, tak vykvete, aniž by dala potomstvo,” vysvětlil Rybka.

Ve volné přírodě se Kerriodoxa elegans vyskytuje jen na malém území jižního Thajska a poprvé byla vědecky popsána až v roce 1983. Zajímavostí je, že jedním z blízkých příbuzných této ryze tropické palmy, je druh Nannorrhops, který patří naopak mezi ty nejmrazuodolnější a za sucha odolá i teplotám kolem –15 stupňů.

V Evropě se Kerriodoxa elegans nachází pouze v několika málo sbírkách. Ta pražská je umístěna v botanickém skleníku Fata Morgana už od jeho otevření v roce 2004 a postupně se stala jednou z jeho dominant.

Kvetoucí kráska z Filipín

V botanické zahradě touto dobou kvetou i další exotické rostliny, jako například Freycinetia cumingiana z čeledi pandánovitých, která je původem z Filipín.

„Vždy jednou do roka, touhle dobou na začátku kalendářního roku, mívá svítivá květenství. Barvu tvoří listence, které obalují květenství, a je to vždy krásná a působivá záležitost,” popsal Rybka. I tato rostlina zpravidla kvete jen čtrnáct dní, vidět naživo ji tak budou moci návštěvníci pravděpodobně nejdříve až zase za rok.

Foto: Novinky

V zahradě právě vykvetla i exotická rostlina z Filipín.

Zatímco je botanická zahrada v Troji uzavřena pro návštěvníky, probíhá uvnitř výstavba západního areálu, kde by měly vzniknout nové terasy a restaurace. Areál byl měl navíc umožnit bezbariérový přístup do skleníku Fata Morgana.

Pražské botanické zahradě se povedl světový unikát, množí vzácné masožravky

Koktejl

„Kolaudaci očekáváme teď 22. ledna. Součástí je i dokončení stavby vodovodu z Vltavy, což je stěžejní investice pro rozvoj botanické zahrady, co se týče expozic, a samozřejmě zalévání vodou přímo z Vltavy. Dosud jsme zalévali pitnou vodou, což bylo i ekonomicky problematické,” řekl ředitel zahrady Bohumil Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám