Hlavní obsah

V Praze se řeší bezpečnost ve vesmíru

– Praha

Problematikou připravenosti Evropy, USA a Japonska na případné ohrožení vlastních zájmů a vybavení ve vesmíru se zabývá dvoudenní konference, kterou pořádá Pražský institut bezpečnostních studií (PSSI). Zatímco během studené války v kosmonautice soupeřili dva aktéři, nyní je jich až 70, vojenských, nebo civilních, kteří mají prostředky ohrozit stabilitu vesmírného prostoru.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Start Sojuzu z kosmodromu Bajkonur - ilustrační foto

Článek

„Ještě před deseti lety přitom byl počet těchto aktérů výrazně nižší,” řekla ředitelka programu bezpečnosti kosmických aktivit v rámci PSSI Jana Robinsonová.

Není jasné, zda platí dohody mezi USA a SSSR

Kromě většího počtu hráčů zvyšuje riziko případného konfliktu ve vesmíru i skutečnost, že nejsilnější mocnosti, USA, Rusko a Čína, nemají v současnosti právě nejlepší vztahy. S aktuálním politickým vývojem v Rusku podle Robinsonové není jasné, zda stále fakticky platí dohody uzavřené mezi USA a Sovětským svazem.

Kromě technologické připravenosti budou tématem i právní otázky týkající se kosmické bezpečnosti. Například když v roce 2007 sestřelila Čína svůj vysloužilý satelit, objevila se otázka, zda tak učinila legálně. Přestože šlo o její vlastní vybavení, trosky družice znamenají ohrožení pro satelity jiných zemí.

Mezi hlavní řečníky pondělní a úterní konference patří velitel Strategických vzdušných sil USA David J. Buck nebo bývalý velitel amerického strategického velení C. Robert Kehler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám