Hlavní obsah

V Polsku restaurují utajené dopisy vězeňkyně z koncentráku psané močí

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublin

Dvacet sedm tajných dopisů, které napsala vězenkyně koncentračního tábora Ravensbrück v letech 1943 a 1944, začíná v tomto týdnu restaurovat muzeum v polském Lublinu. Psaní mu nedávno věnovali pozůstalí po vězenkyni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Polsku restaurují tajné dopisy vězenkyň z koncentračního tábora Ravensbrück psané močíVideo: Reuters

 
Článek

„Polská vězeňkyně s mimořádně úhledným rukopisem na inkoustem nepopsaných částech dopisů a hlavně na vnitřních stránkách obálek, psala močí, tedy neviditelně, důležité vzkazy adresované za zdi koncentráku,“ sdělila polskému rádiu Zet zaměstnankyně muzea Barbara Oratowská.

Dopisy s tajnými zprávami o tom, že vězeňkyně jsou podrobovány různým lékařským a často smrtelným pokusům, dokázaly díky tomu, že text nebyl vidět, projít i nacistickou cenzurou, o čemž svědčí razítka na obálkách. Utajený obsah bylo možné přečíst až poté, co se močí napsaný list přežehlil. Působením tepla se objevil text, který měl hnědou barvu.

V koncentračním táboře Ravensbrück věznili nacisté v letech 1932 až 1945 celkem 132 000 žen z různých zemí Evropy. Skoro 40 000 z nich byly Polky. Přes 90 000 vězeňkyň nepřežilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám