Hlavní obsah

V Peru objevili největší dětské rituální pohřebiště světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rituální pohřebiště s 277 kostrami dětí objevili archeologové v přímořském letovisku Huanchaco v Peru, napsal server deníku Bild. Některé z koster mají ještě kůži a vlasy, v uších mají náušnice. Archeologové se domnívají, že kosterních ostatků bude v pohřebišti ještě více. Jde o největší podobný nález na světě, citovala archeology agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili v Peru největší dětské rituální pohřebištěVideo: AP

 
Článek

„Je to úplně neuvěřitelné. Kam kopneme, tam najdeme kostru dítěte,“ řekl archeolog Feren Castillo. Ostatky patří dětem ve věku čtyři až 14 let, které patřily do říše Chimú.

Ta vznikala v 10. století v údolí Moche na severu dnešního Peru a největšího rozkvětu dosáhla v polovině 15. století, kdy se rozkládala zhruba na 800 kilometrů dlouhém pásu podél pobřeží.

Tehdy se také její vládcové neúspěšně pokusili o expanzi na jih do říše Inků. Těm ale podlehli a kolem roku 1475 se říše Chimú stala součástí inckého impéria.

Foto: Profimedia.cz

Některé z pohřbených dětí mají na sobě zbytky kůže a vlasů.

Obětování dětí mělo s největší pravděpodobností zmírnit hněv bohů, který byl podle tehdejších obyvatel zodpovědný za přírodní katastrofy, ve skutečnosti zapříčiněné klimatickým jevem El Niño. Archeologové našli důkazy, že děti byly obětovány v období silných dešťů.

Kostry byly nalezeny ve vrstvě, která byla kdysi bahnem. „Děti byly pohřbeny v lijáku, který je typickým pro El Niño,“ uvedl Castillo. Všechny děti měly hlavu obrácenou k Tichému oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Pohřebiště bylo objeveno v přímořském letovisku Huanchaco v Peru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám