Hlavní obsah

V Olomouci se budou díky evropským fondům zkoumat nové superlátky

Právo, ťas
Olomouc

Nové nanomateriály, které mohou nalézt uplatnění v léčbě rakoviny, v lékařské diagnostice jako kontrastní látky nebo v moderních technologiích čištění vod, se budou díky evropským fondům zkoumat v Olomouci. Postará se o to Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), na které více než půlmiliardou korun přispěl Operační program Výzkum a vývoj.

Článek

Část celkové sumy ve výši 463 miliónů Kč bude hrazena z prostředků EU, zbývajících 82 miliónů pak z rozpočtu ČR. Částkou 192 miliónů korun se na realizaci projektu podílí Univerzita Palackého.

„Nové centrum nabídne až 104 nových pracovních míst pro špičkové odborníky a přispěje tak ke zvýšení zaměstnanosti v regionu. Díky novému výzkumnému centru stoupne i atraktivita Olomouckého regionu v mezinárodním měřítku“, uvádí ministr školství Josef Dobeš.

„I když projekt teď oficiálně startuje, Centrum navazuje na desítky již realizovaných a často velmi úspěšných dlouhodobých projektů, včetně projektů Výzkumných záměrů a Výzkumných center MŠMT, na kterých se klíčoví pracovníci RCPTM podíleli jako hlavní řešitelé. Zmiňované projekty přinesly v uplynulých šesti letech na UP dotaci dosahující 500 mil. Kč a přispěly nejen k personálnímu a instrumentálnímu posílení vědeckých skupin zapojených do činnosti Centra, ale především k vývoji několika ojedinělých technologií a postupů, které nalezly uplatnění mezi klienty z aplikační sféry v tuzemsku i zahraničí,“ upozorňuje Radek Zbořil, generální ředitel RCPTM.

Zdroje na vybudování infrastruktury RCPTM budou využity zčásti na výstavbu nové budovy nanomateriálového a chemického výzkumu v areálu Univerzity Palackého v Olomouci-Holici (2786 m2) a také na vybavení objektu některými unikátními zařízeními v celkové hodnotě 250 mil. Kč. Jedná se například o transmisní elektronový mikroskop vysokého rozlišení s možností práce za nízkých teplot, který umožní studium velikosti, morfologie a struktury biomakromolekul i nanomateriálů na atomární úrovni, nebo zařízení pro měření fyzikálních vlastností látek při velmi nízkých teplotách a v extrémně velkých magnetických polích.

Tato a další zařízení, jedinečná svého druhu v ČR, zkompletují výjimečný technický park, kterým bude disponovat RCPTM. Laboratoře mikroskopických technik, magnetických měření a analytické chemie budou představovat špičkově vybavená pracoviště v celosvětovém měřítku s ideálními technickými předpoklady pro spolupráci s partnery z aplikační sféry a ještě intenzivnější zapojení do mezinárodních projektů a konsorcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám