Hlavní obsah

V mořích může dojít k masovému vymírání

Stav světových oceánů se zhoršuje rychlejším tempem, než se doposud předpokládalo. Píše to ve své zprávě mezinárodní organizace IPSO, která zkoumá podmínky ve světových oceánech. Podle čtvrteční zprávy BBC organizace varuje před podobným masovým vymíráním mořských druhů, jehož byly oceány svědkem před desítkami miliónů let.

Foto: Reuters

Ropa na hladině moře v Mexickém zálivu

Článek

Mezinárodní program pro stav oceánů (IPSO) uvedl, že oceány čelí v současné době řadě hrozeb. Teplota vody světových moří a oceánů stoupá v důsledku klimatických změn. „Zatímco teplotní růst na pevnině se přerušil, oceány se bez ohledu na to dále oteplují,” stojí ve zprávě.

Experti v ní upozorňují, že oceány jsou také čím dál kyselejší, jak pohlcují oxid uhličitý. Větší kyselost vody má podle IPSO vliv na chování ryb. „Kvůli okyselování oceánů se setkáváme s jevy, které nikdo nepředpovídal, jako například neschopnost ryb rozpoznat náležitě své prostředí,” prohlásil Alex Rogers z Oxfordské univerzity, který iniciativu IPSO vedl.

Odborná veřejnost nechápe

Dalšími významnými problémy jsou nadměrný rybolov a znečištění. Zpráva IPSO upozorňuje na mrtvé zóny, které se v oceánech vytvářejí v důsledku splachování umělých hnojiv.

„Považujeme oceány za samozřejmost. Chrání nás před nejhoršími dopady stupňujících se klimatických změn, protože absorbují přebytečný oxid uhličitý z atmosféry,” píše se ve zprávě, „veřejnost a příslušné orgány ale převážně nechápou či záměrně ignorují vážnost situace.”

Podle IPSO je kombinace problémů, jimž oceány nyní čelí, závažnější než jednotlivé hrozby. Kupříkladu korálové útesy trpí zvýšením teplot a okyselováním oceánů a přitom je současně oslabují špatné rybolovné praktiky, znečištění, zanášení bahnem a toxické řasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám