Hlavní obsah

V Itálii zabalili ledovec do plachty, aby neroztál

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledovec Presena v Itálii pokryli odborníci obrovskou plachtou z geotextilie. Pokouší se tím zabránit nebo alespoň omezit tání jeho ledové masy. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Itálii zakryli ledovec plachtou, aby netálVideo: Reuters

 
Článek

Ledovec nacházející se nedaleko severoitalského města Trento byl pokryt letos v červnu více než 100 tisíci metry čtverečními bílých geotextilií, které mají odrážet sluneční světlo během letních měsíců a snižovat tak teplotu stálého ledu.

Masivní kryt, položený v nadmořské výšce mezi 2700 a 3000 metry a udržovaný na místě pomocí pytlů s pískem, bude podle Italů odstraněn na začátku lyžařské sezony, kdy teploty klesnou.

Dělá se to od roku 2008

Postup, který se provádí každý rok od roku 2008, byl navržen jako způsob boje proti účinkům globálního oteplování. To podle agentury Reuters způsobilo, že ledovec Presena ztratil jednu třetinu svého povrchu za posledních méně než 20 let.

Italský ledovec růžoví. A to není dobrá zpráva

Věda a školy

V červenci se navíc objevila zpráva, že se tento ledovec kvůli přítomnosti řas barví do růžova. Výzkumníci varovali, že kvůli svému zbarvení bude rychleji tát. Tmavší sníh totiž pohlcuje více tepla, takže se rychleji rozpouští.

„Melounový sníh“, jak je fenomén též nazýván, je v Alpách na jaře a v létě poměrně běžný, jenže v letošním roce je výraznější, jak nedávno stanici CNN řekl vědec Biagio Di Mauro z Ústavu polárních věd italské Národní výzkumné rady.

Letos na jaře a začátkem léta bylo v oblasti málo sněhu a vysoké teploty, což vytvořilo dokonalé podmínky právě pro růst řas. Za růžovou barvu je podle Di Maura zodpovědná pláštěnka druhu Chlamydomonas nivalis.

Zelená, nikoli bílá Antarktida? Tamní sníh mění barvu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám