Hlavní obsah

Italský ledovec růžoví. A to není dobrá zpráva

Ledovec Presena v severní Itálii se kvůli přítomnosti řas barví do růžova. A to není dobrá zpráva, protože kvůli svému zbarvení bude rychleji tát, varoval vědec, který tento jev zkoumá.

Foto: Profimedia.cz

Růžová barva urychluje tání sněhu.

Článek

„Melounový sníh”, jak je tento fenomén někdy nazýván, je v Alpách na jaře a v létě dost běžný. Ale v letošním roce je výraznější, řekl CNN vědec Biagio Di Mauro z Ústavu polárních věd italské Národní výzkumné rady.

Loni v Grónsku odtálo rekordních 600 miliard tun ledu

Věda a školy

Letos na jaře a začátkem léta bylo v oblasti málo sněhu a vysoké teploty, což vytvořilo dokonalé podmínky pro růst řas, uvedl Di Mauro. Za růžovou barvu je podle něj zodpovědná pláštěnka druhu Chlamydomonas nivalis.

Foto: Profimedia.cz

Jevu se někdy přezdívá melounový sníh.

Růst sněžných řas je pro zdraví ledovců špatnou zprávou, protože tmavší sníh pohlcuje více tepla, a tudíž se rychleji rozpouští. Di Mauro má v plánu v letošním roce prozkoumat koncentraci řas a zmapovat jejich růst s pomocí satelitních údajů.

Mizí rychleji než kdy dřív

Di Mauro dříve zkoumal ledovec Morteratsch ve Švýcarsku, který kvůli řase Ancylonema nordenskioeldii zfialověl. Tato řasa se také objevila v jihozápadní části Grónska, v Andách a Himálaji.

Zelená, nikoli bílá Antarktida? Tamní sníh mění barvu

Věda a školy

Ledovce po celém světě kvůli klimatickým změnám tají. V říjnu 2019 vědci oznámili, že během posledních pěti let se ledovce ve Švýcarsku zmenšily o deset procent, což je tempo, jaké nebylo za více než století sledování zaznamenáno.

Italský ledovec Marmolada je v „posledním tažení”. Do roku 2050 může zcela zmizet

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám