Hlavní obsah

V ČR se otevřela první americká střední, o počtu zahraničních SŠ stát nemá přehled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku působí celá řada zahraničních škol ve všech stupních vzdělávání. Nezapisují se však do školského rejstříku, jejich přesný počet tak úřady nemusejí znát. Mezi dané školy se zařadila i první americká střední škola v ČR, American Academy, na které budou studenti skládat americkou maturitu.

Foto: Milan Malíček, Právo

V ČR působí ve všech stupních vzdělávání i zahraniční školy. Ilustrační foto

Článek

Výuka na American Academy, která v pondělí otevřela v pražských Nuslích, bude klást důraz na cizí jazyky a výběr z volitelných předmětů. Roční školné na ní stojí 160 tisíc korun a její absolventi získají stejné vysvědčení, jako by studovali v USA. Vzhledem k tamnímu školskému systému mohou na americkou střední školu přestoupit žáci už z osmého ročníku základní školy.

Podle zakladatelů akademie, dvojice mladých podnikatelů Ondřeje Kanii a Tomáše Jízdného, je to první taková střední škola v České republice. Zaměřit se chce na rozvoj studentů primárně v oblasti podnikání a mezinárodních vztahů. Vyučování probíhá pouze v angličtině.

„Díky americké akreditaci jsme schopni zařadit do osnov předměty jako marketing, management, business, americkou politiku, mezinárodní vztahy a podobně,” uvádí škola na svém webu.

Žádost o uznání platnosti vysvědčení

Ministerstvo školství (MŠMT) přitom nemá přehled, kolik takových zahraničních SŠ v Česku funguje. V patrnosti vede jen zahraniční základní školy, které chtějí splňovat podmínky pro poskytování povinné školní docházky v ČR, a zahraniční vysoké školy zapsané do registru. Seznam zahraničních středních škol ministerstvo nevede.

Absolventi středních zahraničních škol v ČR a vyšších odborných škol musí požádat o uznání platnosti svého vysvědčení, pokud chtějí například studovat na české vysoké škole. O takzvané nostrifikaci rozhodují krajské úřady, které porovnávají obsah vzdělávání v zahraniční škole s obdobným vzdělávacím programem v ČR.

Pokud zjistí částečnou odlišnost, nařídí absolventovi zahraniční školy nostrifikační zkoušku, kterou musí Češi dělat většinou mimo jiné z českého jazyka a literatury.

Po jejím úspěšném vykonání dostane absolvent rozhodnutí o uznání platnosti zahraničního vysvědčení v Česku s nostrifikační doložkou.

Většina zahraničních základek je v Praze

Zahraniční základní školy s platným povolením plnění povinné školní docházky v ČR musí splňovat podmínky školského zákona. MŠMT takových škol registruje 16. Mezi nimi je jedna německá škola, jedna ruská, jedna francouzská, jedna bulharská a zbytek jsou mezinárodní školy, které poskytují vzdělání v anglickém jazyce.

Například Německá škola v Praze nabízí vzdělávání pro děti od školky přes základní školu až po gymnázium. Maturita z této školy se uznává jak v ČR, tak v Německu. Jde o soukromou školu s českou a německou sekcí, kde se platí školné. Na ZŠ je 135 tisíc korun za rok. Vyučovacím jazykem je němčina a čeština, důraz se klade na německou kulturu a německé dějiny. Výuka je doplňována tématy z českých dějin a české kultury.

Většina zahraničních základních škol je v Praze. Mimo ní fungují čtyři mezinárodní školy s výukou v angličtině, a to po jedné v Ostravě, Olomouci, Brně a v Hluboké nad Vltavou.

Povinnost nahlásit se do registru vysokých škol

Ministerstvo nyní registruje také čtyři zahraniční vysoké školy. Patří k nim Hornoslezská vysoká škola obchodní v Katovicích – zahraniční fakulta Ostrava, Vysoká škola Humanitas v Sosnovci – Fakulta společenských studií Vsetín, Technická univerzita ve Zvolenu – Dřevařská fakulta ve Volyni a Prague College – pobočka britské Teesside University.

Povinnost nahlásit se do registru vysokých škol jim uložila novela vysokoškolského zákona, jež začne platit 1. října. Evropské školy podle ní musí prokázat akreditaci svých studijních programů v Česku.

Mimoevropské univerzity musí mimo jiné předložit doklady o svém finančním a personálním zabezpečení a požádat o tuzemské povolení k činnosti. Nepřihlášení do registru bude přestupkem, za který budou moci školy dostat pokutu až dva milióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám