Hlavní obsah

V Chrastavě už nebudou děti páchající trestnou činnost

– Chrastava (Liberecko)

Do zařízení v Chrastavě u Liberce budou umisťovány jen děti s ústavní výchovou. Nebudou tam tedy takové, které páchají trestnou činnost. Uvedl to starosta města Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) a potvrdilo to i ministerstvo školství. V Chrastavě je výchovný ústav, který bude od září kvůli vyhrocené situaci zrušen. Zůstane jen dětský domov se školou pro děti do 15 let. Počet zaměstnanců klesne na polovinu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Místnost pro zklidnění chovanců – ilustrační foto

Článek

„V Chrastavě budou pouze děti s ústavní výchovou, nikoliv ochrannou," sdělilo v pondělí ministerstvo školství. Ochrannou výchovu nařizují soudy u dětí, které páchají trestnou činnost. Ústavní výchovu ukládá soud u dětí, o které se rodiče nestarají, což se projevuje třeba záškoláctvím, nebo kvůli výchovným problémům či užívání drog.

Maximálně patnáctileté

Starosta považuje rozhodnutí ministerstva za zásadní. „Nebudou tam děti, které jsou nejvíc nebezpečné svému okolí,“ sdělil.

V síti školských zařízení není kapacita 14 lůžek ničím výjimečným.
MŠMT

Dosud byly v chrastavském ústavu děti ve věku od 12 do 18 let. Od 1. září tam budou maximálně patnáctileté a kapacita zařízení klesne z 36 na 14 míst. „V síti školských zařízení není kapacita 14 lůžek ničím výjimečným,” uvedlo ministerstvo.

Polovina ze 44 zaměstnanců v zařízení skončí. „Počet pracovníků, který bude potřeba na zajištění činnosti dětského domova se školou a školní jídelny od 1. září, je 22 pracovníků,” dodalo ministerstvo.

Chrastavský výchovný ústav má od pondělí nového ředitele. Funkce se ujal Miloslav Hlubuček, který dosud byl zástupcem vedoucí školy v dětském domově v nedalekém Hamru na Jezeře. Jeho cílem je situaci v zařízení stabilizovat. Zatím však nechtěl být konkrétní. „Jsem zavalen prací,” řekl.

Starosta kritizoval ministerstvo

Podle úřadu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové a následné kontroly ministerstva školství i České školní inspekce se v minulosti s chlapci v ústavu zacházelo nepřijatelným způsobem a byla porušována jejich práva.

V reakci na tato zjištění v květnu rezignovala ředitelka Markéta Sochorová, kterou se ministerstvo chystalo odvolat. Pochybení ale ředitelka odmítla. [celá zpráva] Ministerstvo poté vedením ústavu dočasně pověřilo Soňu Cpinovou. Změny režimu, které v ústavu zavedla, ale narazily na odpor místních lidí i starosty Chrastavy.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) vyhrocení situace označila za zbytečné. V zájmu uklidnění rozhodla o zrušení ústavu a zachování jen dětského domova se školou. [celá zpráva]

Starosta Canov postup ministerstva ostře kritizoval na mimořádném jednání zastupitelstva, kterého se Valachová zúčastnila. [celá zpráva]

Prohlásil, že ministerstvo za několik týdnů zničilo vše, co se v Chrastavě pracně budovalo půl století. Hlubuček po svém jmenování uvedl, že chce navázat spolupráci s městem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám