Hlavní obsah

V Česku přišlo na svět už třetí dítě z transplantované dělohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu úspěšně porodila již třetí žena s transplantovanou dělohou. Ve spolupráci Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) s Gynekologicko-porodnickou klinikou Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v Apolinářské ulici se podařilo přivést na svět holčičku.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN

Článek

Porod proběhl plánovaným císařským řezem a 34letá žena i její dcera se těší výbornému zdraví, oznámil IKEM v tiskové zprávě. Bez závažných komplikací probíhalo i celé těhotenství.

Žena, která dostala dělohu od zesnulé dárkyně, porodila zdravé dítě

Děti

„Oproti běžnému těhotenství pacientka s transplantovanou dělohou vyžaduje vysoce specializovanou péči. Těhotenství bylo plánovaně ukončeno ve 36. týdnu gravidity tak, jak je běžné u žen po transplantaci dělohy. Na svět přišla zdravá holčička s porodní váhou 2115 gramů,“ popsal vedoucí lékař operačních sálů Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jaromír Mašata.

Samotná pacientka se narodila zcela bez dělohy

Studie transplantace dělohy probíhá v IKEM od roku 2015. Dosud bylo provedeno 10 těchto transplantací, nyní jde tedy již o třetí zdárný porod po transplantaci dělohy.

Čeští lékaři odstranili nádor jater speciální metodou nejmladšímu pacientovi na světě

Domácí

„Pacientka trpěla od narození tzv. Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndromem, tedy úplnou absencí dělohy, přirozenou cestou tak nikdy nemohla otěhotnět a donosit dítě. Děloha, kterou jsme jí před časem transplantovali, byla od žijící dárkyně, její příbuzné,” doplnil přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Podle něj se celkem v Evropě dosud narodilo po transplantaci dělohy 18 dětí, ve zbytku světa pak dalších 22.

Čeští lékaři slaví světový úspěch, poprvé transplantovali dělohu

Domácí

„My jsme v tuto chvíli přesně v polovině studie, která jako první svého druhu srovnává transplantace dělohy od žijících a zemřelých dárkyň,” uzavřel Froněk. První transplantace dělohy provedená v rámci studie IKEM proběhla v dubnu 2016.

Reklama

Související články

Japonec při narození vážil 268 gramů

Z tokijské nemocnice domů pustili v těchto dnech malého chlapce, který měl po narození vloni v srpnu rekordně nízkou hmotnost pouhých 268 gramů. Jde...

Výběr článků

Načítám