Hlavní obsah

Čeští lékaři odstranili nádor jater speciální metodou nejmladšímu pacientovi na světě

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

V květnu úspěšně podstoupil tehdy devítiměsíční Honzík v pražském IKEM náročnou operaci, při které mu byl odstraněn nádor jater. Lékaři přitom použili speciální metodu resekce jater, k čemuž se u tak malého pacienta přistoupilo poprvé na světě. V srpnu pak ke svým prvním narozeninám Honzík i jeho rodina dostali ten nejkrásnější dárek: podle všech vyšetření je zcela zdráv. Jeho maminka doufá, že nad rakovinou už zcela vyhrál.

Čeští lékaři odstranili nádor jater speciální metodou nejmladšímu pacientovi na světěVideo: Novinky

 
Článek

Honzík podstoupil unikátní a náročný výkon v podobě odstranění nádoru jater metodou ALPPS (z anglického Associating Liver Partition and Portal vein Ligation for Staged hepatectomy). Laicky řečeno se jedná o zákrok, který je rozdělen na dvě operace, při kterých se postupně odstraní celý nádor.

„Při první operaci, která trvala téměř 5 hodin, se nám podařilo uzavřít žilní zásobení postižené poloviny jater a orgán rozdělit tak, že postižená část mohla částečně odumřít a ta zdravá naopak zesílit a zregenerovat během následujících dnů natolik, že převzala kompletně funkci celých jater. Při druhé operaci o 7 dnů později jsme pak odebrali část zasaženou nádorem,“ popsal zákrok přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Neviděl, ale přesto chtěl jezdit sporťákem. Po operaci si splnil sen

AutoMoto

V IKEM tento postup použili už v 15 případech, jednalo se však o první zákrok u tak malého pacienta. „Dle světového registru byly takto operovány předtím jen 3 děti, jednomu byl v té době 1 rok a dvěma 3 roky,“ dodal Froněk.

Připravovali se i na transplantaci

Honzíkovi bylo necelých šest měsíců, když se jeho rodiče dozvěděli, že trpí hepatoblastomem. Jedná se o agresivní typ nádoru jater, který v Česku lékaři diagnostikují průměrně u 4 dětí.

Foto: archiv IKEMu

Lékaři v IKEM zachránili Honzíkovi život.

„My jsme se to dozvěděli náhodou, když jsme šli na očkování. Paní doktorka při kontrole nahmatala zvětšená játra, což následně potvrdil ultrazvuk. Za dva týdny už tam byla ložiska o velikosti nějakých pěti centimetrů,“ popsala Novinkám Honzíkova maminka Renáta. Ve srovnání tak nádor dosahoval velikosti limetky.

Aby dokázala jíst, musela Editka podstoupit pět operací

Děti

„Hrozně moc jsem plakala. Malý se mi hrozně smál. Nechápal, proč pláču, vůbec to tak nevnímal,“ dodala maminka. Honzíka brzy převezli z ostravské nemocnice do Brna, kde začal podstupovat chemoterapie, aby se nádor zmenšil.

Preventivně byl také zařazen na čekací listinu transplantace jater. Kdyby se nádor nepovedlo odstranit, jednalo by se o jedinou zbývající možnost.

Honzík byl nejprve převezen z Brna do pražské nemocnice Motol, nicméně zde běžný zákrok odstranění nádoru u tak malého pacienta nemohli provést. Nakonec skončil v IKEM, kde se rozhodli přistoupit k unikátní metodě.

Lidé pracují z domova, plastičtí chirurgové mají napilno

Svět

„Byla jsem opravdu ráda, že nakonec nemusela být transplantace, protože dostat do něho léky přes pusu je těžké. Je to miminko, ne dospělý,“ uvedla maminka.

V srpnu, když Honzík oslavil svůj první rok, dostal on i jeho rodina od lékařů ten nejhezčí dárek. Všechna dosavadní vyšetření ukázala, že je v pořádku a játra mu plně fungují.

Foto: archiv rodiny

Dnes je Honzík zdravé miminko.

„Vzhledem k tomu, že Honzík to má genetického původu, tak mi nikdo nezaručí, že se to nevrátí, ale teď si to celé užíváme s rodinou. Prospívá úplně krásně, přibírá. Začal mi konečně pít čaj po půl roce. Hezky papá. Spí celou noc úplně perfektně,“ zmínila maminka.

„Jsem rád, že se nám v tomto případě povedl malý zázrak a naši odborníci dokázali pomoci i tam, kde jiní už nevidí cestu. Je úžasné, když se spojí přední česká pracoviště, můžeme posunout hranice a dát naději na život i takto malým a komplikovaným pacientům,“ uvedl k úspěšnému zákroku ředitel IKEM Michal Stiborek.

Reklama

Výběr článků

Načítám