Hlavní obsah

Japonec při narození vážil 268 gramů

Novinky,

Z tokijské nemocnice domů pustili v těchto dnech malého chlapce, který měl po narození vloni v srpnu rekordně nízkou hmotnost pouhých 268 gramů. Jde o nejmenšího přeživšího novorozence mužského pohlaví. Podle nemocnice je neuvěřitelným úspěchem, že dítě vůbec přežilo. Nyní už váží přes tři kila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chlapeček vážil po narození pouhých 268 gramůVideo: KEIO UNIVERSITY SCHOOL OF MEDECINE, DEPARTMENT OF PEDIATRICS, Reuters

 
Článek

Lékaři z tokijské univerzitní nemocnice vloni v srpnu vyvolali předčasný porod už po 22 týdnech těhotenství, protože dítě přestalo růst a panovaly vážné obavy o jeho život. Chlapec se narodil císařským řezem. Byl tak malinký, že se snadno vešel na dlaň dospělého.

„Od porodu byl na jednotce intenzivní péče, dokud jeho hmotnost nedosáhla 3238 gramů. Dne 20. února byl propuštěn,“ oznámil Takeši Arimicu z lékařské fakulty tokijské Univerzity v Keio.

Foto: AFP PHOTO / Keio University Hospital, Profimedia.cz

Chlapec přibral a minulý týden byl propuštěn z nemocnice.

„Jsem nesmírně vděčná, že syn takto vyrostl a přibral. Upřímně jsem si vůbec nebyla jistá, zda může přežít,“ přiznala agentuře Reuters matka chlapečka, který byl při propuštění domů již schopen pít mléko.

Přežití bylo nepravděpodobné

Nemocnice upozornila, že pravděpodobnost přežití novorozenců vážících méně než 300 gramů je velmi malá, zvlášť pokud se jedná o chlapce.

Foto: AFP PHOTO / Keio University Hospital, Profimedia.cz

Poté, co přišlo na svět, vešlo se dítě téměř do dlaně.

Předchozím rekordmanem byl chlapec, který přišel na svět roku 2009 v Německu – po narození vážil 274 gramů. Vůbec nejmenším úspěšně narozeným dítětem je holčička rovněž z Německa, jejíž hmotnost po narození činila 252 gramů, připomíná Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám