Hlavní obsah

V Českém a polském Těšíně začal Mezinárodní týden čtení dětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různými akcemi pro nejmenší začal v Českém Těšíně a v polském Těšíně první Mezinárodní týden čtení dětem. Školáky přijely do hraničních měst rozveselit známé osobnosti, mezi kterými byli například spisovatel Michal Viewegh, herec Boleslav Polívka nebo zpěváci Jaromír Nohavica a Ewa Farna.

Článek

Zahájení programu a podepsání prohlášení Celá Evropa čte dětem na hraničním mostu přes řeku Olši přihlížely stovky dětí z těšínských škol. Od mostu se pak v pohádkových kostýmech vydaly v průvodech na polskou i českou stranu.

Pořadatelé pro ně připravili Pohádkový ostrov se spoustou pohádkových představení a her. V centrech obou měst se bude celý týden odehrávat pestrý program.

Dětem čte celá Evropa

Akce se bude konat až do 7. června po celém Česku a Polsku a začne během ní také projekt Celá Evropa čte dětem.

Internetové stránky společnosti Celé Česko čte dětem informují i o programu v dalších městech a obcích. Děti z Moravské Třebové na Svitavsku se například mohou těšit na podvečerní předčítání pohádek na nádvoří zámku, které se bude konat celý týden pod názvem Pohádkové čtení na zámku.

Předčítání rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení.
Eva Katrušáková, ředitelka společnosti Celé Česko čte dětem.

Základní škola v Šardicích na Hodonínsku připravila na středeční Mezinárodní den dětí program Z pohádky do pohádky. Na Sezimově náměstí v Polné na Jihlavsku se odehraje 5. června Večer pod lampou. V Ostravě budou 6. června číst dětem pohádky herci v Divadle loutek.

Vzniká nová tradice

"Kolik institucí, škol a školek se k nám připojí, se dozvíme až po skončení celé akce, protože ne všichni nás informují dopředu. Ale jsou to desítky míst. Zakládáme novou tradici," řekla ředitelka společnosti Celé Česko čte dětem Eva Katrušáková.

Podle ní má pravidelné předčítání dětem obrovský význam pro rozvoj jejich emocionálního zdraví. Stačí přitom číst alespoň 20 minut denně. "Předčítání rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení. Předčítání utváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem," uvedla.

Bližší informace o celé akci jsou na internetových stránkách www.celeceskoctedetem.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám