Hlavní obsah

V Brně odstartoval projekt, který pomáhá studentům v oblasti IT

Novinky,

Pro studenty středních škol je v Brně připraveno celkem 17 nových aktivit. JA Czech, česká kancelář mezinárodní vzdělávací neziskové organizace, kterou zde v roce 1992 založil Tomáš Baťa, a globální komunikační společnost AT&T odstartovaly druhý ročník vzájemné spolupráce v rámci projektu AT&T Aspire.

Foto: JA Czech

Dobrovolník z AT&T Petr Červenka (vlevo) s loňským studentským týmem

Článek

Jde o původní firemní vzdělávací iniciativy zaměřené na podporu studentů ve škole i mimo ni. Smyslem projektu je poskytnout studentům praktické zkušenosti v oblasti IT a telekomunikací.

„Projekt AT Aspire měl loni úspěch jak u studentů a jejich vyučujících, tak i u našich zaměstnanců, kteří se do něj zapojili jako dobrovolníci. Pro letošní ročník jsme společně s JA Czech přidali nové aktivity: programátorskou soutěž Hackathon Junior, sportovní den a workshopy zaměřené na tzv. tvrdé a měkké dovednosti, z nichž některé jsou určeny výhradně pro dívky. Naším záměrem je přitáhnout mladé lidi k oblasti IT a telekomunikací,“ uvedl Ladislav Venc, generální ředitel AT v České republice.

Chceme se také zaměřit na dívky a přitáhnout je blíže k technologiím, protože jak víme, dokážou být této sféře velkým přínosem.
Zuzana Kirchnerová, koordinátorka projektu Aspire

V rámci projektu je připraveno 17 aktivit zahrnujících osm projektových dnů, čtyři workshopy, tři stínování manažerů AT studenty. Dva workshopy jsou připraveny ve spolupráci s další neziskovou organizací Czechitas.

Organizátoři předpokládají účast zhruba pěti stovek studentů. Projekt potrvá od října do června příštího roku, všechny aktivity proběhnou v Brně.

Jednodušší přihlašování škol

„Kromě přidání nových aktivit jsme změnili i způsob přihlašování pro školy, které nyní bude mnohem jednodušší. Školy se mohou do projektu hlásit přes interaktivní formulář, o kterém najdou více informací na našich webových stránkách,“ připomněl Ladislav Chvátal, ředitel rozvoje projektů JA Czech.

Foto: JA Czech

Ladislav Venc, generální ředitel AT&T ČR se studenty při loňském projektovém dni

Podle Zuzany Kirchnerové, speciální koordinátorky projektu Aspire v ČR, je v letošním školním roce cílem zvýšit počet zúčastněných škol.

„Zároveň se chceme zaměřit na dívky a přitáhnout je blíže k technologiím, protože jak víme, dokážou být této sféře velkým přínosem,“ dodala.

Přitáhnout studenty do reálného světa

„Studenti se potřebují dostat do reálného světa. Ve škole děláme všechno pro to, aby se mohli zúčastnit takových projektů. Studenti si zkusili, jaké to je prezentovat se na veřejnosti, práci v týmu, komunikaci a prezentaci. Myslím si, že to jsou věci, které jim ve škole můžeme nabídnout jen v omezeném rozsahu,“ vysvětlila Marie Potůčková, zástupkyně ředitele brněnské Střední školy informatiky, poštovnictví a finančnictví, proč se škola zapojila.

Pilotního ročníku projektu se loni zúčastnilo 584 studentů z 20 středních škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám