Hlavní obsah

V Brdech našli vzácnou orchidej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Botanikové mluví o senzaci: v Brdech se podařilo po 90 letech nalézt vzácnou orchidej, bradáček srdčitý. V srdci tamní chráněné krajinné oblasti – uprostřed rašelinných smrčin – ji objevil ve velkém množství fotograf brdské přírody Karel Hutr.

Foto: Karel Hutr

Bradáček srdčitý. Po 90 letech se podařilo potvrdit jeho výskyt v Brdech.

Článek

„Nález této orchideje přirozeně vyvolal nejen mezi botaniky velký zájem,“ uvedl minulý týden Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Dosud výskyt doložen jen z rašelinišť příhraničních hor

„V současné době je její výskyt doložen jen z rašelinišť příhraničních hor, její objev uprostřed Čech je tedy opravdovou senzací. To, že bradáček srdčitý v Brdech roste, je dalším důkazem, že jsou skutečným ostrovem horské přírody uprostřed Čech,“ konstatoval Fišer.

Čeští vědci objevili na Borneu „stydlivou masožravku“

Věda a školy

Bradáček srdčitý patří mezi naše nejmenší orchideje. „Dorůstá maximálně 10 centimetrů, má dva lístky a drobné, nenápadné květy,“ sdělila Karolína Šůlová ze zmíněné agentury.

Motýl s červenými oky na křídlech. Ochranáři pomáhají vzácným jasoňům na svět

Věda a školy

„Je kriticky ohroženým druhem naší květeny. Běžnějším druhem je jeho blízký příbuzný bradáček vejčitý, jenž se v Brdech vyskytuje roztroušeně na loukách,“ doplnila Šůlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám