Hlavní obsah

V Belgii nalezli zkamenělinu „zázračného kuřete”, předchůdce dnešní drůbeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Vědci nalezli zkamenělinu ptáka, jež by mohla nabídnout nový pohled na ranou evoluci současných opeřenců. O tvorovi se domnívají, že je předchůdcem dnešní drůbeže, teoreticky i jedním z posledních společných předků. Pták před 66,7 až 66,8 miliony lety, když světu vládli dinosauři, obýval pobřežní oblasti dnešní Belgie. Přezdívá se mu „zázračné kuře“ pro jeho zobák, který se podobá kuřecímu. Zadní část těla by ale zase připomínala tělo kachny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci nalezli zkamenělinu ptáka, kterému přezdívají „zázračné kuře“Video: AP

 
Článek

Fosilie ptáka nazvaného Asteriornis maastrichtensis, objevená podle agentury AP v belgickém lomu již v roce 2000 amatérským hledačem zkamenělin, na první pohled vypadala spíš jako několik zlomených kostí končetin čouhajících z malého kamene.

Paleontologové objevili nejmenšího dinosaura. Skoro 100 milionů let dlel v jantaru

Věda a školy

„Když jsme kámen prohlédli pod tomografem, abychom si těch několik zlomených kostí lépe prohlédli, z počítačové obrazovky na nás koukala téměř kompletní lebka,“ popsal agentuře Reuters překvapivý nález paleontolog Daniel Field.

Foto: Daniel J. Field/University of Cambridge, ČTK/AP

Ukázka 3D modelu lebky živočicha Asteriornis maastrichtensis.

Fieldův tým nyní o objevu publikoval článek v odborném časopise Nature. Lebka sdílí některé znaky s dnešními ptáky, jako jsou kuřata, krocani, křepelky, bažanti nebo kachny, husy a labutě.

Nejstarší zkamenělina anatomicky současného ptáka

Ptáci se vyvinuli z malých opeřených dinosaurů zhruba před 150 miliony lety. Mnoho z prvních ptáků po svých plazích předcích zdědilo některé znaky jako například zuby, ty však vymizely po dopadu meteoritu před zhruba 66 miliony let. Katastrofa zapříčinila masivní vymírání, ze zemského povrchu zmizely až tři čtvrtiny všech druhů fauny i flory.

Planetka před 66 miliony lety vyhubila většinu pozemského života. Zasela však sinice

Věda a školy

Podle současných odhadů se společný předek všech 11 tisíc dnes žijících ptačích druhů objevil zhruba před 100 až 70 miliony lety. Dosud nejstarší nalezená zkamenělina anatomicky současného ptáka byla z doby před 66,5 miliony lety.

Foto: Phillip Krzeminski, ČTK/AP

Ilustrace, jak mohl tvor Asteriornis maastrichtensis vypadat.

Reklama

Související články

Farmář objevil neznámého předchůdce T. rexe

Dinosauří král Tyrannosaurus rex získal nového dávného příbuzného. Fragmenty zkamenělé lebky patřící dříve neznámému druhu pravěkého ještěra Thanatotheristes...

Výběr článků

Načítám