Hlavní obsah

V areálu hejtmanství ve Varech chtějí vybudovat vědeckotechnický park

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Karlovarského kraje oživilo dříve zavržený plán na vybudování Vědeckotechnického parku v areálu hejtmanství v Karlových Varech-Dvorech. Předpokládané náklady na jeho realizaci jsou 359 milionů korun. Ovšem bez pokrytí alespoň 70 procent nákladů z dotací se kraj do realizace nepustí.

Foto: Studie KÚ KK

Budoucí podoba Vědeckotechnického parku v Karlových Varech

Článek

„Myslíme si, že nastal čas se k projektu opět přihlásit, protože pro něj máme náplň. Navíc jsme schopni sehnat finanční prostředky pro jeho vybudování,“ uvedl karlovarský krajský radní Josef Janů (Piráti).

„Jedná se o projekt z roku 2012, na který máme do dubna 2021 prodlouženo stavební povolení,“ pokračoval radní, který je radními pověřen, aby s ministerstvem průmyslu a obchodu vedl jednání o získání alespoň 70procentní dotace.

Speciální dotace

Problém je v tom, že stávající dotační programy, ze kterých by bylo možné na takový projekt čerpat finance, mají limit financování do sta milionů korun.

Vedení kraje si chce dojednat výjimku, tedy aby ministerstvo vypsalo dotační výzvu ušitou na míru Vědeckotechnickému parku v Karlových Varech.

Přikláněl bych se k variantě vědecké, tedy technické, odborné a výzkumné, protože i alokace v rámci našeho areálu je tomu spíše nakloněna. Zábavnou formu bych nechal pro centra měst.
Josef Janů, radní

„Díky tomu, že projekt je součástí prioritních akcí v rámci programu Re:Start, tak můžeme žádat o speciální dotace,“ vysvětlil Janů.

Podle něj by nebyl problém získat pro činnost Vědeckotechnického parku náplň. „Možnosti máme různé. Rozvíjí se nám balneologický institut, potom aktivity technické, které se týkají vstupu investora v podobě společnosti německé automobilky BMW. Dále tu máme aktivitu nazvanou Kreativní region, která se váže na tradiční obory, tedy porcelán a sklo. Rozjíždí se rovněž projekt 5G sítí a jejich případného využití,“ popsal Janů.

Inovace vždy začíná v člověku, tvrdí šéf inovačního centra Vilém Růžička

Věda a školy

Karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se kloní k variantě, že by část parku pojala obdobnou podobu jako IQ parky, které zábavně naučnou formou přibližují zejména mládeži s pomocí interaktivních exponátů vědu a techniku.

Janů by byl ale raději, kdyby park opravdu sloužil vědě a výzkumu. „Osobně bych se přikláněl k variantě vědecké, tedy technické, odborné a výzkumné, protože i alokace v rámci našeho areálu je tomu spíše nakloněna a zábavnou formu bych nechal pro centra měst,“ uvedl Janů.

Čtyři budovy

Projekt, tehdy za 270 milionů korun, odpískalo v létě v roce 2013 tehdejší vedení kraje složené z ČSSD a KSČM, a to především kvůli obavám o zajištění financování.

Vědeckotechnický park má stát mezi krajským úřadem a dálnicí D6. Jednat se má o čtyři vzájemně propojené dvoupodlažní budovy, z nichž každá je schopna samostatné existence a provozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám