Hlavní obsah

V andském jezeře Titicaca prudce ubývají ryby a voda. I kvůli změnám klimatu

– Lima

V jezeře Titicaca, které leží vysoko v Andách mezi Peru a Bolívií, ubývají ryby i voda. Za několik posledních desetiletí tam vyhynulo téměř 90 procent tamních druhů ryb. Situace je tak vážná, že peruánsko-bolivijská vládní organizace (ALT) spravující nejvýše položené splavné jezero světa zvažuje na dva roky zcela zakázat tamní rybolov, který spolu s klimatickými změnami ohrožuje ekosystém jezera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V andském jezeře Titicaca i kvůli změnám klimatu ubývají ryby i vodaVideo: Reuters

 
Článek

„Kupříkladu tento týden tu nespadla ani kapka vody, ačkoli jsme v období dešťů,“ postěžovala si minulý týden podle deníku El País Orieta Floresová z jednoho z projektů ALT, který se snaží mj. umělým oplodňováním rybek zachránit tamní ohrožené druhy.

Žádné vedro, přesto se bolivijský La Paz vaří. Spaluje ho extrémní UV záření

Věda a školy

Od roku 1993 v rámci tohoto programu v laboratoři takto oplodnili na 250 tisíc ryb.

Rybolov jako zdroj obživy

Zachránit se snaží např. ohroženého orestiase žlutého, pojmenovaného podle Oresta, postavy z řecké mytologie. V posledních šesti dekádách podle Floresové vyhynulo nejméně 20 druhů orestiasů, dalších šest druhů je v ohrožení.

Orestias žlutý (Orestias luteus) na videu z roku 2014

Rybolov na jezeře Titicaca, které leží v nadmořské výšce asi 3800 metrů, je přitom zdrojem obživy mnoha tamních obyvatel už několik tisíciletí. V jezeře, jehož rozloha činí asi 8370 kilometrů čtverečních, lovili Urové, kteří žijí na rákosových ostrůvcích plovoucích po jezeře, či Ajmarové.

Samice ohrožených kondorů se mohou rozmnožovat bez oplodnění samcem, zjistili ornitologové

Věda a školy

Rybařily tam zejména ženy, které se kromě toho věnují i tradičním řemeslům, třeba tkaní barevných textilií. Kromě rybolovu jsou obyvatelé u jezera Titicaca živi také z příjmů od turistů.

Podle agentury EFE si každopádně ochranu jezera přejí i domorodé ženy z Bolívie a Peru, jelikož tato vodní plocha, kterou obě země sdílejí, je pro ně posvátná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám