Hlavní obsah

V Amazonii vykáceli nejvíce stromů za posledních 10 let. Plíce Země tak dýchají stále hůře

Novinky,

V Amazonském tropickém deštném pralese vykáceli za poslední rok nejvíc stromů za uplynulou dekádu. Podle nejnovějších informací, které přinesla zpravodajská stanice BBC, bylo mezi srpnem 2017 a červencem 2018 vykáceno 7900 kilometrů čtverečních tohoto pralesa, kterému se přezdívá „plíce planety“. Oproti předchozímu roku to znamená nárůst o 13,7 procenta.

V Amazonském deštném pralese vykáceli za poslední rok nejvíc stromů za uplynulou dekáduVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

K největšímu odlesňování docházelo podle agentury Reuters v brazilských státech Mato Grosso a Para.

Hrozba skleníkových plynů

Jaké jsou či budou důsledky toho, že se Amazonský prales nadále zmenšuje? Kromě negativního dopadu na množství zásob vody to může dle magazínu National Geographic vyvolat i následující skutečnost, tedy že deštný prales začne uvolňovat skleníkové plyny místo toho, aby z atmosféry zachycoval oxid uhličitý.

„Pokud se 60 procent pralesa přemění na savanu, mohlo by to vést k tomu, že se uvolní do ovzduší množství emisí odpovídající jejich světové produkci z fosilních paliv za pět až šest let,“ varuje klimatolog Carlos Nobre z Univerzity São Paulo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z Brazílie dokládá kácení pralesa v Amazonii.

V loňském roce bylo dle zprávy britského deníku The Guardian odlesňování zodpovědné za 46 procent emisí skleníkových plynů v Brazílii.

Tento jihoamerický stát minulý týden vzbudil pozornost i jedním zcela neobvyklým objevem, a to až neskutečně rozsáhlým „městem termitů“. [celá zpráva]

Termití město se rozkládá na ploše 230 000 čtverečních kilometrůVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám