Hlavní obsah

Urychlovač přečte svitky od Vesuvu

Rozluštit zuhelnatělé a spečené svitky z Herkulanea poblíž Pompejí slibují s pomocí nové speciální technologie američtí vědci. Výbuch Vesuvu v roce 79 n. l. zničil nejen města na úpatí sopky, ale zasypal i knihovnu s více než 1800 papyrovými svitky. Ty se sice dochovaly, ale nelze je přečíst. Brent Seales, profesor počítačových technologií z univerzity v Kentucky, tvrdí, že obsah může rozkrýt urychlovač částic v kombinaci s umělou inteligencí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rentgenové paprsky dokáží dešifrovat staré svitky spálené po tragickém výbuchu VesuvuVideo: Reuters

 
Článek

Svitky, psané většinou v řečtině, byly objeveny v roce 1752 během vykopávek v Herkulaneu. Jde o jedinou ucelenou a dochovanou antickou knihovnu, jejíž většina se dnes nachází v muzeu v Neapoli.

Vilu vlastnil Caesarův tchán

Vila, v níž se knihy nacházely, patřila podle všeho tchánovi římského diktátora Gaia Julia Caesara. Paleografové se v minulosti pokoušeli některé svitky rozvinout, ale úspěch byl minimální. Starověký inkoust na vzduchu rychle vybledl.

Pompeje vydaly „poklad kouzelnice“

Věda a školy

Tým profesora Sealese má už úspěch s rozluštěním 1700 let starého hebrejského svitku ze synagogy v izraelském Ejn Gedí u Mrtvého moře, ten byl ovšem napsán železitým inkoustem. V Herkulaneu naproti tomu používali inkoust na bázi uhlíku, který v kontrastu se spáleným papyrem prakticky není viditelný.

Nastoupí algoritmus

Vědci však chtějí umělou inteligenci „naučit“ rozpoznávat z dochovaných svitků algoritmus výskytu písmen.

„Každý (ze svitků) potom prosvítíme silným světlem a získáme tím početné dvojrozměrné obrázky. Z toho znovu složíme trojrozměrný obraz, aniž bychom svitek zničili, a přečteme tak jeho text,“ vysvětlil postup Laurent Chapon ze společnosti Diamond Light Source, jež technologii využívá.

Systém prý funguje podobně jako počítačová tomografie používaná pro získání podrobných snímků vnitřních orgánů člověka.

NASA odhalila tajemství kumránského svitku

Věda a školy

Tým vědců dokončuje přípravu čtečky a svitky chce podrobit zkoumání v příštích měsících. „Když se to podaří, zopakujeme to na všech devíti stech nerozvinutých svitcích,“ říká Seales.

Dokumenty z drtivé většiny obsahují epikurejské filozofické svitky, což byl tehdy dominantní myšlenkový směr. Teprve loni vědci zjistili, že autorem jednoho ze spisků je Seneca starší, otec známějšího filozofa Seneky mladšího.

Nyní doufají, že objeví i další ztracené poklady, například neznámé verše básnířky Sapfó či traktát Marka Antonia pojednávající o jeho vlastním alkoholismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám