Hlavní obsah

Umělá rohovka z kolagenu dokáže lidem vracet zrak

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadským a švédským vědcům se podle webové stránky LabnewsOnline podařilo vyvinout unikátní umělou rohovku, jež nevyvolává odmítavé reakce organismu jako dosavadní náhražky. K vytvoření bioimplantátu, který hladce nahradí poškozenou tkáň, stačí trocha lidského kolagenu – bílkoviny, základní složky pojivových tkání v těle.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Novou proceduru vyzkoušeli vědci z univerzity ve švédském Linköpingu zatím na deseti pacientech, kteří oslepli kvůli poruše zvané keratoconus (vyklenutí rohovky). Na projektu se podíleli i experti z kanadské univerzity v Ottawě.

Pomocí kvasinek vypěstovali experti potřebný kolagen a poté mu dali tvar, jaký mají běžné kontaktní čočky. Pak odstranili z oka poškozenou část rohovky a nahradili ji implantátem. Buňky a dokonce i nervy ve zdravé rohovce brzy začaly vrůstat do kolagenové vrstvy. Časem tak začala být umělá rohovka citlivá na dotek a podněcovala tvorbu slz, díky nimž zůstává oko vlhké a okysličené.

Uchytil se všem

Oko žádného z deseti pacientů implantát neodmítlo. Dva roky po operaci se zrak šesti z nich výrazně zlepšil, když nosili brýle. „Řada pacientů byla před operací právně považována za nevidomé. Nyní mohou například řídit auto,“ řekl Neil Lagali, jeden z členů týmu.

Spolehlivost metody mají nyní ověřit rozsáhlé studie, které odhalí i její slabé stránky, což může trvat léta. Vědci ale věří, že se jim podařilo najít cestu k řešení jednoho z velkých zdravotních problémů.

Kvůli poškození rohovky totiž přichází o zrak asi deset miliónů lidí ročně – a náhražky jsou jen pro malou část z nich.

Zatím jedinou úspěšnou náhražkou poškozené rohovky jsou části očí z těl mrtvých dárců. Tkáň pacienta je však někdy odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám