Hlavní obsah

Umělá inteligence na simulátoru porazila pilota stíhačky F-16

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém Laurelu ve státě Maryland od úterý do čtvrtka probíhaly simulace vzdušných střetů, ve kterých se střetlo osm umělých inteligencí vytvořených osmi týmy pověřenými agenturou DARPA (americká Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty). Vítězná inteligence následně bojovala s lidským pilotem. A nedala mu šanci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z miniturnaje AlphaDogfight Trials vyšly ve středu vítězně čtyři finalisté – týmy Aurora Flight Sciences, Heron Systems, Lockheed Martin a PhysicsAI. Absolutním vítězem se stala umělá inteligence Heron Systems, během turnaje sestřelila 213 virtuálních protivníků, poražena byla pouze 16krát.

Ve čtvrtek se v leteckém souboji utkal bot Heron Systems s pilotem bojového letounu F-16 představeného pod volacím znakem Banger. Čtvrteční souboj člověk versus stroj byl streamován online.

„V současnosti neexistuje umělá inteligence, která by v duelu ve vysoké rychlosti a při vysokém přetížení dokázala porazit lidského protivníka,“ uvedla DARPA ještě vloni, když zaúkolovala osm týmů k vyvinutí umělých inteligencí schopných pilotovat stíhačku. Agenturou organizovaný turnaj ukázal, že se tenhle stav nejspíš změnil.

Banger prohrál s Heron Systems na plné čáře. „Standardní věci, které jako piloti děláme, nefungují,“ posteskl si pilot s virtuálními brýlemi během souboje. Umělá inteligence dokázala používat velice agresivní strategii, na kterou Banger obtížně reagoval. Na rozdíl od lidských pilotů Heron upřednostňoval kanón a střílel neomylně.

Vítězství stroje nad člověkem vyvolalo opět otázky, zda i bojové piloty nahradí v budoucnosti umělá inteligence. Vítězství v simulaci je teprve prvním z mnoha dalších a obtížnějších kroků. Jak však podotkl analytik think tanku New America Foundation P. W. Singer, AlphaDog Trials naznačily, kam se bude ubírat budoucnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám