Hlavní obsah

Událost české fyziky. Praha bude hostit konferenci s desítkami vědců a pěticí nobelistů

Novinky,

V pražském hotelu Pyramida se od neděle 14. července do soboty 20. července uskuteční mezinárodní konference Frontiers of Quantum and Mesoscopic Thermodynamics 2019 (FQMT’19), kterou zde již posedmé pořádá Fyzikální ústav Akademie věd ČR. Přednášet bude více než 160 fyziků z celého světa – včetně pěti nositelů Nobelovy ceny.

Foto: Karel Brož, ČTK

Hotel Pyramida v Praze, kde se fyzikální konference uskuteční.

Článek

Tři z nobelistů – Wolfgang Ketterle (Nobelova cena za fyziku za rok 2001), William Phillips (Nobelova cena za fyziku za rok 1997) a Rainer Weiss (Nobelova cena za fyziku za rok 2017) – budou v Praze prezentovat veřejné přednášky myšlenkově přístupné nejen profesionálním fyzikům, ale i širší veřejnosti.

Vstup na přednášky, které jsou spojeny s koncertem klasické hudby, je po registraci zdarma.

„Ze zajímavého programu konference zaujme například čtvrteční (18. července) diskuse s nobelisty o problémech současné fyziky: jak se na ně dívají z pohledu svých zkušeností a výzkumu,“ sdělila Novinkám Markéta Růžičková z Odboru mediální komunikace AV ČR.

Přistání na Měsíci i malá česká stopa

Program konference bude zakončen v sobotu 20. července speciální sekcí věnovanou výročí 50 let prvního přistání člověka na Měsíci a historii projektu Apollo.

„Ráda bych poukázala i na ‚českou linku' jednoho ze vzácných hostů konference FQMT, Rainera Weisse. Narodil se 1932 v Berlíně, v rodině křesťanské herečky a židovského lékaře, v roce 1933 rodina odešla do Prahy a po mnichovské dohodě se přestěhovala do USA,“ doplnila Růžičková.

Foto: Profimedia.cz

Laureát Nobelovy ceny Rainer Weiss

Weiss je emeritní profesor fyziky na Massachusettském technologickém institutu (MIT) v Bostonu. Vyvinul dvě oblasti základního výzkumu fyziky od úplných počátků – charakterizaci záření kosmického pozadí a detekci gravitačních vln.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám