Hlavní obsah

Učí se i o prázdninách. Ukrajinské děti procvičují český jazyk na letních táborech

Česko-ukrajinské pexeso, poznávání částí těla v češtině nebo jednoduché vědecké experimenty. I takový je program letního příměstského tábora, který pořádá speciálně pro děti z Ukrajiny zájmová organizace Věda nás baví. Po celé republice jich organizuje na sto dvacet a kapacitu mají téměř naplněnou.

Tábor pro ukrajinceVideo: Novinky

 
Článek

Dětem, které uprchly před válkou na Ukrajině, pomáhal spolek už na jaře, nabízel jim zábavné vědecké kroužky zdarma. A v pomoci chtěl pokračovat i o prázdninách, formou adaptačních táborů.

Zapojit se do nich můžou zájemci nejen v hlavním městě, ale také Pardubicích, Rakovníku či v Havířově. Děti chodí na dopolední či odpolední program, některé z nich zůstávají na oba a tráví v kolektivu celý den.

Do adaptačních a jazykových kurzů se zapojilo přes 30 tisíc ukrajinských dětí

Věda a školy

„Tábory jsou rozdělené zvlášť pro školkové děti ve věku od 3 do 6 let a pro školní děti od 6 do 15 let,“ říká Lenka Čechová, jedna z koordinátorek celostátní organizace Věda nás baví.

„Podmínky pro přijetí jsou naprosto stejné jako pro české děti. Musí být účastníci zdravotního pojištění, s tím teď uprchlíkům pomáhá český stát, v tom by neměl být problém. Dále nám rodiče musí potvrdit, že jsou děti bezinfekční a nemají žádnou nakažlivou nemoc,“ popisuje Čechová. Roušky v místě konání povinné nejsou.

Například v Praze na Základní školu Sázavská, kde se jedna z prázdninových akcí koná, denně dochází až třicet dětí.

Dle lektorek přišly do Česka především z Kyjeva a jeho okolí. Některé se u nás už dříve stihly zapojit do školní výuky, některé to teprve od září čeká.

Do českých škol se nepřihlásila skoro polovina ukrajinských dětí

Domácí

„Naším hlavním cílem je naučit děti lépe češtinu, socializovat je do českého kolektivu a připravit je na případnou školní docházku. A tomu také odpovídá program,“ vysvětluje koordinátorka.

Děti se baví hrami, lektorky jim ukazují jednoduché vědecké pokusy a velkou roli hraje již zmiňovaná výuka českého jazyka.

„Učí se ho hlavně zábavnou formou. Nechceme, aby děti seděly ve třídě a psaly diktáty. Především se na ně celou dobu mluví česky, aby si jazyk lépe osvojily,“ doplňuje Čechová.

Pro případ potřeby je vždy k dispozici i lektor, který mluví plynně ukrajinsky.

„Zájem o tábory je opravdu velký, nicméně několik málo posledních míst máme ještě k dispozici. Především ve velkých městech, jako je Praha, Brno a Ostrava,“ uzavírá koordinátorka.

Rodiče ukrajinských běženců podle ní poplatek za aktivity platit nemusí, financuje je ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám