Hlavní obsah

Tygra v maďarské zoo léčí pomocí kmenových buněk. U těchto šelem se to zatím nezkusilo

Novinky,

Tygr ussurijský (sibiřský) jménem Igor, kterého chová zoologická zahrada ve městě Szeged na jihovýchodě Maďarska, absolvuje jako první tygr léčbu pomocí kmenových buněk. Má mu to poskytnout úlevu od bolesti. Tamní lékaři totiž doufají, že to pomůže léčit jeho kyčle a umožní mu žít spokojeně, aniž by musel dostávat léky proti bolesti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sibiřský tygr léčený kmenovými buňkami se jmenuje IgorVideo: Reuters

 
Článek

Třináctiletý Igor trpí podle maďarské zoo bolestmi již řadu let. Je proto prvním tygrem, který léčbu kmenových buněk dostává, a to konkrétně pomocí buněčného přípravku Lipogems. Ten obsahuje mimo jiné tukovou tkáň.

Když jiná medicína nepomůže...

Jak léčba probíhá? Výtažky z tygrovy vlastní tukové tkáně, která obsahuje regenerační kmenové buňky, se pomocí injekce dopraví zpátky do jeho nemocných kloubů.

„Z tukové buňky můžeme získat potřebné buňky v rámci jediného kroku,“ vyzdvihl pro agenturu Reuters maďarský odborník na kmenové buňky József Veress.

„Podstatou léčby kmenovými buňkami obecně je, že můžeme dosáhnout zlepšení života pacientů, když nemůže pomoci jiný způsob léčení,“ shrnul pro Reuters přednosti dané kúry veterinář Robert Gippert.

Potrvá asi dva nebo tři týdny, než budou moci veterináři posoudit, jak se Igorův zdravotní stav zlepšil.

Obdobná léčba se již dříve použila také u psů, koček, koní a samozřejmě i u lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám