Hlavní obsah

Týden vědy a techniky má podnítit zájem o vědu u mladé generace

Zejména mladé generaci chtějí vědci ukázat své laboratoře a podnítit její zájem o vědu. K tomu mají především sloužit dny otevřených dveří vědeckých ústavů a vysokých škol, které jsou významnou součástí Týdne vědy a techniky. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zajímavý program pro Týden vědy a techniky připravili například archeologové

Článek

Týden vědy a techniky se letos uskuteční od 2. do 8. listopadu v sedmi českých a moravských městech. Své brány veřejnosti otevře 74 vědeckých pracovišť, organizátoři připravili 75 přednášek, 13 výstav, šest vědeckých kaváren a další akce. Vstup na všechny je zdarma. Zájem o Týden vědy a techniky stále stoupá. Od konce 90. let minulého století, kdy se zájemci počítali na stovky, jich za vědci loni přišlo 25 000. Letos by jich mohlo být ještě víc, míní pořadatelé.

Archeologové provedou zájemce Hradem

Tradičně velké pozornosti se těší Archeologický ústav, který letos oslavuje 90. výročí svého založení. Veřejnosti bude přístupný nejen jeho „hlavní stan“ v Praze v Letenské ulici, keramická laboratoř, kde odborníci z nalezených střepů sestavují nádoby, ale také laboratoř paleolitu v Kvílicích u Slaného. Archeologové zájemce provedou Pražským hradem a jeho nalezišti nebo nejstarším sídlem Přemyslovců - Levým Hradcem. Pořadatelé doporučují také přednášku Martina Kuny o nedestruktivní archeologii, která se týká například leteckých archeologických průzkumů.

Poprvé se připojí Česká geologická služba

Stejně stará Česká geologická služba, která se k Týdnu vědy a techniky připojí letos poprvé, připravila v Praze výstavu o svých výzkumech v Antarktidě a v Brně v Mendelově muzeu výstavu o Zemi.

Ústav experimentální botaniky nabízí pohled do mikrosvěta buněk ve svém centru v Praze Lysolajích. Návštěvníci se dovědí, jak rostliny bojují se stresem a jak se brání chorobám. Olomoucké pracoviště, které se specializuje na genomiku, umožní nahlédnout do tajů genetické informace rostlinného organismu, která je prý mnohem komplikovanější než u člověka.

Partneři: Britská rada i ČEZ

Tradičním partnerem týdne vědy a techniky je Britská rada, která přispěje vědeckou kavárnou na téma Evoluční psychologie: nová teorie o sexu, společenském postavení, nakupování a televizních seriálech.

I letos se zapojí elektrárenská společnost ČEZ, která otevře veřejnosti brány svých elektráren. V Praze a v Brně představí také elektromobil, ve kterém se bude moci každý zájemce projet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám