Hlavní obsah

Toxoplazmóza u žen ovlivňuje pohlaví dítěte

Míra rozšíření toxoplazmózy u žen v jednotlivých zemích ovlivňuje, jak často se v nich rodí dívky. Podle vědců jde o třetí nejvýznamnější faktor ovlivňující pohlaví dítěte. Zjistil to mezinárodní tým vedený Jaroslavem Flegrem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výsledky studie vycházející z dat z 94 zemí publikoval britský časopis Parasitology.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Toxoplazmóza bývá spojována především s kočkami (ilustrační foto)

Článek

Toxoplazmóza je parazitární onemocnění člověka a zvířat způsobené prvokem Toxoplasma gondii, které u zdravých lidí nemá žádné nebo jen malé příznaky. Je nebezpečná pro lidi s poruchami imunity a těhotné v prvním a druhém trimestru. Bývá spojována především s kočkami. Nakažená zvířata do sedmi až osmi měsíců věku vylučují infekční oocysty, které jsou pak v jejich trusu nebo půdě.

Člověk se může nakazit neumytým ovocem nebo zeleninou z kontaminované půdy nebo nedostatečně tepelně upraveným masem, zejména vepřovým, skopovým a kozím.

V Česku podle autorů studie toxoplazmóza postihuje asi třetinu obyvatelstva. Vliv onemocnění na poměr pohlaví v potomstvu popsali čeští vědci u lidí i u experimentálně nakažených hlodavců již před deseti lety. Až současný tým ale zjistil, jak důležitou roli tento faktor hraje. Z externích vlivů na poměr pohlaví narozených dětí byly důležitější jen preference synů a počet dětí v rodině.

Autoři studie za nejpravděpodobnější vysvětlení považují takzvaný Trivers-Willardův efekt, tedy převahu dcer v potomstvu žen a obecně samiček v horším zdravotním stavu nebo horším socioekonomickém postavení.

"V případě, že se toto vysvětlení potvrdí, bude se jednat o další doklad toho, že zdánlivě neškodná, zato však nevyléčitelná nákaza toxoplasmou má ve skutečnosti velmi zásadní vliv na veřejné zdraví," uvedli v tiskové zprávě autoři výzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám