Hlavní obsah

Tableta aspirinu každý den udrží mozek fit, tvrdí studie

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O údajných nových příznivých účincích aspirinu (acylpyrinu, kyselině acetylsalicylové) už byly popsány stohy papíru. Nyní prestižní British Medical Journal Open publikoval švédskou studii o další „zázračné“ vlastnosti osvědčeného léku proti horečce, bolesti a zánětům: udržuje mozek starších žen.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lékaři pět let sledovali 500 pacientek ve věku od 70 do 95 let s rizikem srdečních nemocí a infarktu. Část z nich brala denně tabletu aspirinu. Tým testoval poznávací schopnosti, tedy postup zhoršování výkonu mozku. Seniorky „na aspirinu“ si vedly lépe.

„Na rozdíl od jiných zemí je Švédsko unikátní, u nás seniorky s rizikem srdečních komplikací aspirinem neléčíme,“ napsala vedoucí studie Silke Kernová. „Díky tomu jsme měli velmi dobrou kontrolní skupinu,“ dodala.

Na potlesk je ale brzo – těm ze zkoumaných žen, které již trpěly demencí, aspirin nijak nepomohl. Autoři rovněž přiznali, že přínos trvalého podávání aspirinu je třeba zvážit vzhledem k riziku, že to povede ke vzniku žaludečních vředů a krvácení.

Aspirin se používá především jako analgetikum a také snižuje horečku a omezuje záněty. Má ale, jako většina léků, vedlejší účinky, především dráždí žaludek a omezuje srážení krve. I to se ale u něj využívá jako léčebný efekt.

Anketa

Užíváte aspirin proti bolesti?
dřív jsem ho jedl/a, teď už ne
9,9 %
občas
22,5 %
ne
67,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11708 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám