Hlavní obsah

Systém Galileo už má ve vesmíru 18 družic, plánuje jich třicet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaný evropský navigační systém Galileo rozšířil svou síť satelitů na oběžné dráze na 18. což představuje skoro dvě třetiny z celkového plánovaného počtu 30. Francouzská raketa Ariane 5 vynesla úspěšně na oběžnou dráhu do výšky 22 900 kilometrů nad Zemí čtyři nové družice.

Článek

Systém Galileo, jehož administrativní sídlo je v Praze, by měl poskytovat první služby uživatelům koncem letošního roku. Plně funkční by měl být až v roce 2020. Další dvě evropské rakety Ariane 5 mají vynést do vesmíru každá po čtyřech satelitech, a to v létě 2017 a začátkem roku 2018. Pak naváže raketa Ariane 6 a ruská nosná raketa Sojuz.

Vybudování systému, který se má stát výkonnější a přitom kompatibilní obdobou amerického systému GPS, oproti plánu již nabralo zpoždění. Unii přijde na zhruba sedm miliard eur (189 miliard Kč).

Praha se v září 2012 stala centrem satelitní navigace v Evropě. Otevřením centra pro program Galileo (GSA) se završilo šestileté úsilí Česka o přesun administrativního centra navigačního systému z Bruselu do Prahy. Nynějším hlavním úkolem centrály GSA se sídlem v Holešovicích je koordinace vzniku programu Galileo.

Reklama

Výběr článků

Načítám