Hlavní obsah

Studium kyberbezpečnosti odstartuje na Masarykově univerzitě už letos

Novinky,

Nový bakalářský studijní program Kyberbezpečnost půjde od nadcházejícího akademického roku studovat na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Škola tím reaguje na nedostatek lidí na trhu práce s touto odborností, který se podle ní projevuje v soukromém i veřejném sektoru. Do čerstvě akreditovaného studijního programu je možné se hlásit do konce srpna v dodatečném přijímacím řízení.

Foto: Masarykova univerzita

Ilustrační foto z výuky v kybernetickém polygonu

Článek

Podle dřívějších letošních zpráv se s novým studijním programem spíše počítalo až od příštího roku.

„Ale stihlo se to dříve, tak na co čekat,“ glosovala to pro Novinky tisková mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Masarykova univerzita chystá studijní program zaměřený na kyberbezpečnost

Věda a školy

Absolventi tříletého bakalářského programu budou moci podle fakulty bezprostředně nastoupit do praxe, kde najdou široké uplatnění hlavně na pozicích jako správci systému, provozovatelé bezpečnostního operačního střediska či členové tzv. bezpečnostních týmů CSIRT.

Uplatní se i ve správě kyberbezpečnosti nebo jako softwaroví inženýři bezpečnostních aplikací a podnikových systémů, rovněž jako školící pracovníci nebo asistenti manažerů kyberbezpečnosti.

Prozatím přijmou 30 uchazečů

„V Evropě je poptávka po stovkách tisíc lidí, kteří jsou schopní zastávat pracovní místa v této oblasti. Celosvětově se mluví až o 1,8 milionu volných pracovních míst. Kvalitní vzdělávání v oblasti kyberbezpečnosti je proto zásadní. My jej navíc budujeme jako unikátní multidisciplinární program bezprostředně propojený s praxí,“ uvedl garant nového programu na fakultě Tomáš Pitner.

V prvním roce se do něj bude přijímat třicet uchazečů, později i vyšší počty. Absolvent získá po třech letech odborné informatické vzdělání, program je navíc akreditovaný jako profesní, tudíž jeho velkou část budou tvořit stáže ve veřejných institucích i u komerčních partnerů.

Zájemci o studium na jaderné fakultě ČVUT se mohou hlásit ještě v září

Věda a školy

Kromě informatických dovedností se počítá i s tím, že absolventi se musejí orientovat v návazných oborech, jako je právní úprava informatické bezpečnosti, mezinárodní vztahy a bezpečnost obecně.

„Kyberbezpečnostní problémy často nevznikají proto, že by hackeři měli jenom ekonomicky zištné záměry. Útoky dnes mají i geopolitické pozadí, stojí za nimi státní aktéři. Také v tom je proto nutné se orientovat,“ dodal Pitner.

Reklama

Související články

Kladno chce pedagogickou školu, kraj mu brání

Střední pedagogickou školu chce mít na svém území město Kladno. Zřídit by ji chtěly a s podporou města mohly nyní už dva subjekty, ale brání tomu vedení...

Výběr článků

Načítám