Hlavní obsah

Studie: Očkování k autismu nevede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánská studie vyvrací domněnku, že nejčastěji používaná vakcína známá pod zkratkou MMR vede k autismu. MMR chrání dítě proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Studie přichází v době, kdy ve světě vypukají epidemie spalniček, za nimiž často stojí neochota přistoupit na očkování dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Studie vyvrací domněnku, že nejčastěji používaná vakcína MMR vede k autismu. Ilustrační foto

Článek

„Nenašli jsme žádnou podporu pro hypotézu o zvýšeném riziku autismu po očkování látkou MMR ani pro hypotézu, že očkování s použitím MMR vyvolává autismus u podskupin, které jsou k němu náchylné a jež jsou charakterizovány ekologickými a rodinnými rizikovými faktory. Není žádná podpora pro (hypotézu o) hromadění případů autismu ve specifickém období po očkování MMR,“ tvrdí autoři studie.

Ti podle deníku The Guardian prozkoumali 6517 případů autismu, které našli mezi 650 tisíci dětmi v rejstříku dánské populace. Vybrané děti sledovali po dobu deseti let.

Domněnky šířené vakcinačními skeptiky mohou ovlivnit veřejnou důvěru v očkovací látky.
Saad Omer a Inci Yildirim, Emory University

Autoři zjišťovali, zda některé skupiny dětí jsou po očkování vakcínou MMR zranitelnější autismem než jiné. Zkoumali také případy sourozenců, z nichž jeden trpěl autismem, stejně jako děti, které měly zvýšené rizikové faktory pro autismus (patří k nim i vyšší stáří rodičů).

Pozornosti neušla ani možnost, že více případů autismu se vyskytlo mezi dětmi, které před MMR podstoupily ještě jiné očkování. Přezkoumáno bylo i tvrzení odpůrců MMR, že se mezi dětmi objevují „shluky“ zhoršujících se forem autismu, které jsou způsobeny očkováním a neobjevují se v běžné populaci.

Podle vedoucího studie doktora Anderse Petera Hviida z kodaňského Statens Serum Institutu se vědci věnovali všem těmto domněnkám. Ukázalo se přitom, že jsou mylné.

Reakce na skepsi

Dánové zveřejnili první analýzu popírající vazbu mezi MMR a autismem už v roce 2002. „Tato studie nerozptýlila představu, že očkování způsobuje autismus. Pamatuji si, že před pár lety jsme dokonce viděli Donalda Trumpa, jak při své prezidentské kampani tweetuje, že očkování vede k autismu,“ postěžoval si Hviid.

V doprovodném komentáři ke studii napsali Saad Omer a Inci Yildirim z Emory University v Atlantě, že provedení tohoto výzkumu stálo za to i přesto, že už dříve se prokázalo, že mezi MMR a autismem žádná vazba není.

„V ideálním světě by se výzkum bezpečnosti vakcín prováděl jen k prověření vědecky podložených hypotéz, a ne v reakci na momentální konspirace. Ve skutečnosti však mohou domněnky šířené vakcinačními skeptiky ovlivnit veřejnou důvěru v očkovací látky,“ konstatovali Omer a Yildirim.

Jak to začalo:
Pochybnosti o MMR vyvolal gastroenterolog Andrew Wakefield.
Ten v roce 1998 tvrdil, že použití této očkovací látky může souviset se vznikem autismu.
Wakefieldova studie v časopise The Lancet byla později označena za podvod.
Jeho domněnku může posílit doba, kdy se vakcína používá.
MMR dostávají děti ve věku 12 až 15 měsíců. V této době se objevují i příznaky autismu.

Domněnka o souvislosti mezi MMR a autismem byla již záhy zpochybněna, avšak mnoho lidí na ni stále slyší. Minulý pátek varoval Dětský fond OSN, že výskyt spalniček ve světě vzrostl šokujícím způsobem. Světová zdravotnická organizace už dříve oznámila, že odmítání očkování je jednou z deseti největších zdravotních hrozeb pro zdraví ve světě.

Anketa

Máte důvěru v očkování?
Rozhodně ano
53,2 %
Spíše ano
10,3 %
Spíše ne
10,3 %
Vůbec ne
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 126 čtenářů.

Spalničky

Spalničky patří mezi nejzávažnější virová onemocnění především dětského věku. Není na ně lék. Nákaza se šíří vzduchem a nevyhýbá se ani dospělým.

Jejím zdrojem je nakažený člověk v počátečním stadiu nemoci, kdy ještě nedošlo k výsevu typické spalničkové vyrážky.

Klasický průběh spalniček připomíná v začátku nachlazení. Člověk má rýmu, kašel, zanícené oční spojivky a trpí světloplachostí. V ústech se objeví šedobělavé skvrny se zarudlými okraji a posléze se od uší a krku po dolní končetiny začne šířit červená vyrážka. Mohou nastat i další, vážné komplice, např. zápal plic či encefalitida.

V ČR bylo pravidelné očkování proti nákaze spalničkami zavedeno v roce 1969, nejdříve jednou dávkou a od roku 1975 dvěma dávkami vakcíny.

Po překonání spalniček je člověk vůči této nákaze celoživotně chráněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám