Hlavní obsah

Studie: důslednou recyklací spotřebičů se ušetří statisíce megawatt elektřiny

Právo, Petr Kotek

Představit si průměrnou českou domácnost bez deseti a více elektrických spotřebičů je prakticky nemožné. Výrobci a prodejci mají radost, příroda už tolik nejásá. Abychom minimalizovali dopady našeho spotřebitelského chování na životní prostředí, můžeme zvolit v zásadě tři cesty: a/ odstěhovat se do divočiny a vyzkoušet život přírodních národů, b/ používat co nejúspornější spotřebiče, c/ přispět alespoň k důsledné recyklaci každého z nich poté, co doslouží - včetně té poslední baterie z hodinek nebo prasklé žárovky.

Foto: Archiv Asekol a Ekolamp, Právo

Demontáž starého počítačového monitoru.

Článek

Možnost a/ volí jen skuteční nadšenci a ani ti k ní nesahají příliš často. Obtížně se totiž spojuje s jakoukoli běžnou kariérou. Možnost b/ je podstatně dostupnější. S praktickými kroky k její realizaci vám může pomoci například informační web, který nedávno pomohlo spustit Ministerstvo životního prostředí a jehož provoz je financován z programu Zelená úsporám.

Možnost c/ vyžaduje jediné: překonat lenost a zjistit si, kde je nejbližší sběrný dvůr nebo jiné místo zpětného odběru. Už pět let totiž organizují neziskové organizace - takzvané kolektivní systémy - sběr a recyklaci každého elektrického spotřebiče, se kterým se může běžný český uživatel setkat. Pak už jen zbývá dopravit vysloužilý spotřebič tam, kam patří místo do popelnice před vaším domem.

Žárovka, co svítí nepřetržitě čtyři měsíce

Pokud pro vás není dostatečným argumentem, že vaše obec nebo město ušetří za likvidaci směsného komunálního odpadu, můžete se opřít o jiné údaje. Například podle analýzy dopadu sběru a recyklace televizí a monitorů na životní prostředí, jejíž vytvoření iniciovala nezisková společnost Asekol, uspoří zpětný odběr a recyklace jedné televize tolik energie, kolik spotřebuje žárovka za čtyři měsíce nepřetržitého svícení, nebo spotřebu ropy osobního automobilu za 22 km jízdy.

Nemusí se vytěžit suroviny, co váží jako Eiffelovka

„Díky sběru a recyklaci elektrozařízení dochází k významnému snížení emisí skleníkových plynů, úspoře energie a surovin,“ říká jednatel společnosti Asekol Jan Vrba. Sběr a recyklace televizí a monitorů v ČR doposud uspořily 298 276 MWh elektřiny, což je například roční spotřeba domácností Královéhradeckého kraje. Využitím 7690 tun uhlí by se parní lokomotivou pětkrát objel svět. Primární suroviny, které se díky recyklaci nemusí vytěžit, váží více než Eiffelova věž. Úspora téměř 1,5 miliónu m3 vody se rovná denní spotřebě obyvatel města Brna a blíží se objemu desátého největšího jezera na světě, Ontarijského jezera. Snížením emisí skleníkových plynů o 79 722 tun CO2 ekv. se maže roční produkce 40 000 osobních aut. Dále se uspořilo téměř 6 miliónů litrů ropy a snížila produkce nebezpečných odpadů o 301 983 tun.

Studie na sebe navazují

Obdobnou studii zveřejnil už před časem kolektivní systém Elektrowin, který se stará hlavně o sběr a recyklaci lednic, praček a dalších velkých domácích spotřebičů, pro něž se obvykle používá označení „bílá technika“. Vyšla mu úspora 229 420 898 kWh elektrické energie, tedy množství, které by stačilo pokrýt roční spotřebu 28 678 obyvatel České republiky, 22 286 423 litrů ropy, především ale v přepočtu 437 560 tun CO2, které se nedostaly do ovzduší.

Takže ještě jednou: vyhodíte starý spotřebič do popelnice, aby skončil na skládce, nebo jej dopravíte o pár kroků dál, aby se o něj postarali odborníci?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám