Hlavní obsah

Studentské volby „nanečisto“ vyhráli Piráti

Právo, jim
Aktualizováno

U studentů v tzv. „volbách nanečisto“ bodovala nejvíce Česká pirátská strana, hlasovalo pro ni 20,6 procenta studentů. Na druhém místě se umístila TOP 09 s podporou Starostů a nezávislých s 15,1 procenta a za ní Dělnická strana sociální spravedlnosti a její různé krajské koalice se ziskem 10,4 procenta hlasů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Občanským demokratům dalo hlas 7,8 procenta studentů a o páté místo by se dělila Strana svobodných občanů s ČSSD. Obě dostaly shodně po 5,1 procenta hlasů.

Pod kýženou pětiprocentní hranicí uvízli komunisté, pro které hlasovalo 4,6 procenta studentů, a o desetinu procentního bodu méně dostala Strana zelených. Zcela vyhořeli lidovci a Věci veřejné, dostali jen 1,2 respektive jedno procenta hlasů.

Takto dopadly „volby nanečisto“ na 170 školách s 22 360 studenty. Mezi nimi bylo 77 gymnázií, 98 středních odborných škol a 18 učilišť. Platných hlasovacích lístků bylo 21 982.

Studentské volby letos simulovaly krajské volby, takže školy volily podle reálných kandidátních listin ve svých regionech. V Praze, kde krajské volby neproběhnou, volili studenti jako do zastupitelstva Středočeského kraje.

Bodovali extremisté

Až na několik výjimek piráti vyhráli ve všech krajích. Na Liberecku a v Praze vyhrála TOP 09 se Starosty a na Ústecku vyhrála DSSS - STOP NEPŘIZPŮSOBIVÝM.

Volby nanečisto jsou osvětovým projektem neziskové organizace Člověk v tísni. Studenti středních škol všech ročníků na svých školách napodobovali volby do krajských zastupitelstev včetně sestavování volebních komisí přípravy volebních místností s urnou a plentou.

Člověk v tísni takto navazuje na první kolo „voleb nanečisto“, které uskutečnil před sněmovními volbami v roce 2010.

„Již při 1. ročníku jsme zdůrazňovali, že se nejedná o jednorázovou akci, ale že chceme položit základ pravidelného projektu, který by na školách měl své důležité místo při výchově demokraticky smýšlejících a zodpovědných občanů. Značný zájem pedagogů a studentů o volby ‚nanečisto‘ svědčí o tom, že projekt považují za smysluplný. Jsme přesvědčeni, že 2. ročníkem vzniká tradice studentských voleb v ČR,“ uvedl ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni Karel Strachota.

Mladí volí jinak

Před dvěma lety vyvolali studentské volby rozruch, když ČSSD v obavě ze zdrcujícího výsledku a ostudy zakázala výsledky zveřejnit před konáním skutečných voleb. Jenže ze škol začaly výsledky spontánně unikat, a tak soc. dem. nakonec vyzvala k plošnému odhalení výsledků v nezkreslené podobě. Podle očekávání propadla.

Studentské volby tehdy vyhrála v roce 2010 TOP 09 s 26,59 procenta hlasů. Za ní skončila ODS se 17,56 procenta a VV s 12,11 procenta. Z klasických stran by se do parlamentu s odřenýma ušima dostaly Strana zelených s 5,3 procenta a ČSSD s 5,27 procenta. Česká pirátská strana dostala 7,74 procenta hlasů a DSSS 7,14 procenta. Komunisté skončili s 2,95 procenta, úspěšnější než KSČM byli i zemanovci s 3,06 procenta.

Projekt si dává za cíl nejen seznámit středoškoláky s demokratickými principy, ale přimět je i k diskusi nad nimi. Není bez zajímavosti, že po volbách nanečisto přišlo k těm skutečným o šest procentních bodů více prvovoličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám