Hlavní obsah

Studentka z Brna výrazně modernizuje chovy ovcí a koz

Chov ovcí není jen okrajová, pro někoho možná úsměvná záležitost. Jde o v ČR upadající odvětví, které by se mělo podporovat, přistupovat k němu moderními metodami a vytvořit podmínky pro, aby vyšlo ze stínu chovů velkých hospodářských zvířat.

Foto: Archiv Dominiky Sokolové

Dominika Sokolová chce pozdvihnout úroveň upadání českomoravských chovů ovcí a koz. Kvůli tomu mimo jiné jezdí o zvířatech i přednášet mezi mladé lidi.

Článek

To je i, jednoduše řečeno, cíl studentky pátého ročníku Mendelovy univerzity v Brně Dominiky Sokolové, která vytvořila projekt s názvem Systém na funkční evidenci ovčích a kozích stád Festada. Její aplikace (start-up) je na takové úrovni, že o ni již projevili zájem chovatelé na Slovensku a budou s ní pracovat.

„Pro slovenský trh bylo nutné aplikaci upravit a testovat s tím, že od března bude přístupná všem chovatelům. Celkově máme v aplikaci již tisíce zvířat, desítky chovatelů a v rámci dokončování testování jsme ladili k dokonalosti i ty nejmenší detaily. Po ustálení na slovenském trhu chystáme expanzi do dalších zemí, s čímž nám částečně pomáhá také agentura CzechTrade,“ uvedla Sokolová.

Jak popisuje, její aplikace v současné době nabízí využití v rámci dvou licenčních balíčků, a to základní a každodenní péče.

Veterinář má přístup na dálku

„Kromě základního přehledu zvířat souhrnně i individuálně je doplněná o problematiku reprodukce, kde si chovatel může sám vytvořit připouštěcí plány, krycí listy i vyhodnocení. K dispozici je i výpočet koeficientu příbuznosti zvířat či automatická tvorba rodokmenů,“ popsala svůj program Sokolová.

Ten může být použit např. i pro účely dálkového přístupu veterináře, který se tak k informacím o zvířatech včetně jejich fotografií dostane bez nutnosti fyzické přítomnosti na farmě a bez dlouhého vyhledávání záznamů. Aplikace umí mnoho dalšího, jako je výpočet porodu, přehled stáda či čtení ušních známek přes fotoaparát v telefonu. Ze všech nahraných dat umí vytvořit přehledné grafy a poskytnout tak chovateli souhrnné či průřezové informace o stádu.

„Jedním z cílů projektu je zjednodušení u nás složité administrativy chovů, která také odrazuje mnoho lidí od práce se zvířaty. Jsou to krásná zvířata a já bych se jim ráda také chovatelský věnovala,“ svěřila se Právu Dominika (24), která od malička pomáhala na farmě u prarodičů na Liberecku.

„Nyní mají asi čtyřicítku ovcí a možná, že já budu pokračovatelem v tomto chovu,“ dodala.

Dominika se evidenci stád věnovala už ve své bakalářské práci. Cílem studentky je mimo jiné prosadit se v mezinárodní databázi OSN pro české exportující firmy. Pracuje na projektech v tuzemsku, přislíbenou má spolupráci v Kanadě, Rusku, Německu, Francii, Chorvatsku, Řecku, Paraguayi nebo Argentině.

„Výhledově se chceme dostat do dalších zemí, pravidelně se účastnit českých i zahraničních zemědělských veletrhů a neustále zlepšovat naši aplikaci. Stále si pohrávám i s myšlenkou rozšíření evidence na ostatní hospodářská zvířata, všechno má ale svůj čas,“ dodala Sokolová, která má za sebou i stáž v americkém Silicon Valley.

Reklama

Výběr článků

Načítám