Hlavní obsah

Studenti UMPRUM uspěli v celosvětové soutěži plakátů

– Praha

Studenti pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) uspěli v mezinárodní soutěži plakátů, která se konala ve Skotsku. Studenti Ateliéru grafického designu a nových médií Ondřej Báchor a Marek Nedelka skončili na druhém místě. Jak informovala mluvčí UMPRUM Kamila Stehlíková, porotu zaujala jejich série plakátů pro výstavu Zdeňka Fránka s názvem Míra & Měřítko.

Foto: Marek Nedelka a Ondřej Báchor

Oceněné plakáty

Článek

Do soutěže International Poster Competition, která se koná v rámci festivalu grafického designu ve Skotsku, se letos přihlásilo 3443 prací ze 72 zemí. Dvě stovky nejlepších plakátů vybraných porotou představuje do 25. listopadu výstava ve Scotland’s National Centre for Design and Architecture v Glasgow.

Ondřej Báchor s Markem Nedelkou zpracovali vizuální styl výstavy Míra & Měřítko v Galerii Jaroslava Fragnera. Záměrem výstavy bylo prezentovat tři Fránkovy projekty, které vzbudily v poslední době zájem – rozhledna Skywalk v Dolní Moravě, studie bytového domu Face House v Praze přezdívaného maršmeloun a energeticky soběstačný objekt Liko-Noe.

Foto: BoysPlayNice

Výstava Míra & Měřítko

Název odkazuje ke dvěma parametrům, které jsou pro práci Fránka velkým tématem. To se stalo také inspirací vizuálu výstavy, který mladí autoři propojili rastrem a v různých měřítcích prezentovali vybrané projekty.

Základem je sdělení obsahu

„Použití rastru, písma a fotografie se vzájemně doplňují. Vypadá to, jako kdyby části rastru byly promazány, což přidává zamlžený analogový výraz, který plakáty ještě více oživuje. Fungují skvěle jako série,” poznamenal k práci porotce Florian Lamm z grafického studia Lamm & Kirch.

„Za toto ocenění jsme nesmírně rádi. Je motivací pro naši další práci, protože jsme uspěli v konkurenci jmen světové scény,” uvedli autoři.

„Myslíme si, že plakáty uspěly díky tomu, že jsme se snažili vizuálně čistě a jasně rozvinout sdělení obsahu. To považujeme za jednu z hlavních podmínek kvalitního grafického designu,” dodali.

Ateliér grafický design a nová média, který vede Petr Babák, zahájil činnost v roce 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám