Hlavní obsah

Studenti jsou na VŠ spokojeni, chtějí ale více praxe

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S úrovní vysokého školství je většina studentů spokojena. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK ve spolupráci s Vysokou školou podnikání a práva (VŠPP) a Vysokou školou obchodní (VŠO) v Praze. Vysokoškoláci však chtějí více. Volají po hodinách praxe.

Foto: ČTK/EFE

Ilustrační foto

Článek

Na akademické půdě spokojeně studuje devět z deseti vysokoškoláků. Většinu mladých ke studiu motivuje především touha po vzdělání a víra, že najdou lepší uplatnění v praxi. Ta jim ale na státních školách stále chybí především kvůli nedostatku financí, ač jinak oceňují vesměs kvalitní výuku a právě i finanční dostupnost studia.

Zájem středoškoláků o techniku je nevalný

„Propojujeme teoretickou výuku s praktickými hodinami. V informatické etapě lidské společnosti je paradoxně hodnota znalostí, tedy tzv. know-how, mnohem vyšší než hodnota informací,“ vysvětluje Jindřich Ploch, rektor VŠO.

Průzkum rovněž potvrdil, že současní středoškoláci nemají kromě IT odvětví příliš zájem o technické zaměření.

Dobré jméno

Kromě oboru dnes hraje při hledání vhodné vysoké školy roli také dobré jméno instituce, které je prioritou až pro 59 procent vysokoškoláků.

Na státních školách si proto studenti cení také bohaté historie školy. Na soukromých naopak hledají lepší propojení s praxí a individuálnější přístup pedagogů.

Motivace studovat v cizím jazyce

„Soukromé školy si u nás postupně upevňují pozici. Většina z nich se stala seriózní alternativou veřejným vysokým školám. Snažíme se motivovat studenty, aby studovali v cizích jazycích. Během studia mají možnost vyzkoušet si pracovní stáže v tuzemských i zahraničních firmách,“ dodává Jiří Cienciala, rektor VŠPP.

Průzkumu se zúčastnilo 335 žáků středních škol, 331 studentů vysokých škol a 342 lidí spadajících do nestudující ekonomicky aktivní populace ve věku od 20 do 55 let. Odpovědělo celkem 1008 respondentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám