Hlavní obsah

Student opavské univerzity uspěl v soutěži editorů novinářské fotografie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Toman, student 4. ročníku Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, se umístil na druhém místě v kategorii editor magazínové fotografie v renomované mezinárodní soutěži Best of Photojournalism, kterou každoročně vyhlašuje americká asociace fotoreportérů NPPA (National Press Photographers Association).

Foto: Petr Toman/Slezská univerzita

Oceněná práce studenta, fotografa a foto editora Petra Tomana

Článek

Best of Photojournalism je mezinárodní soutěž profesionálních fotografů a foto editorů, je jednou z nejprestižnějších soutěží v oboru novinářské fotografie. K dalším patří World Press Photo a Picture of the Year International, ve které letos získal cenu doktorand slezské univerzity Roman Vondrouš. [celá zpráva]

Toman je dle univerzity sám vynikajícím fotografem. Dlouhodobě se věnuje barevné dokumentární fotografii, v níž moderním způsobem prolíná různé žánry – portrét, zátiší a dokument. S přirozeností kombinuje informaci o fotografovaném motivu s vysokou obrazovou úrovní.

Cenu získal za fotografickou rubriku, kterou každý měsíc připravuje pro lifestylový časopis Čilichili. Na čtyřech stranách edituje a publikuje zajímavé projekty z celého světa. Několikrát si vybral i práce studentů své vysoké školy.

Závažnost společenských jevů

„Petr Toman patří k nejúspěšnějším studentům na Institutu tvůrčí fotografie, kde v loňském roce získal interní ocenění za nejlepšího absolventa bakalářského stupně studia v daném akademickém roce,“ řekl o něm doktorand institutu Ondřej Durczak.

Svými fotografiemi podle něj přispívá k uvědomění si závažnosti některých společenských jevů a životních osudů lidí.

Foto: Petr Toman/Slezská univerzita

Petr Toman

„Zároveň je jeho pohled laskavý, fotografované dlouhodobě sleduje, jeho přístup přerůstá rámec pouhého záznamu života lidí. Preferuje lidskost a citlivý postoj k fotografovaným. Ve své práci uplatňuje pohled a zkušenosti novináře, pojetí jeho fotografií je více informativní než vizuálně výtvarné,“ dodal Durczak.

Středem zájmu se pro Tomana stávají lidé s těžkým životním údělem. Snad nejvýraznějším a časově nejrozsáhlejším cyklem autora byl projekt s názvem The Aftertaste o českém válečném veteránu Jiřím Schamsovi, jenž utrpěl vážné poranění mozku. Vnímavě podaný pohled na bývalého vysoce postaveného vojáka zaujal veřejnost i odborníky.

Soubor byl oceněn v soutěži Czech Press Photo v roce 2013, cenu získal i na International Photography Award IPA a v roce 2016 v soutěži Best of Photojournalism NPPA v USA.

Chystá knihu o Donbasu

Toman se již několik let fotograficky zaměřuje na válečnou oblast Donbasu.

Výstupem tohoto projektu má být autorská kniha. Fotografická publikace propojuje dobové fotografie se subjektivním pohledem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám