Hlavní obsah

Stres je častou příčinou poruch i chorob. Jak mu čelit?

Právo, znk

Bolesti hlavy, nevolnost, a dokonce i zubní kaz: to všechno mohou být signály, jimiž nás tělo varuje před silným stresem. Podle Kliniky Mayo, prestižního amerického lékařského supercentra, tak mohou být hlavním ukazatelem stresu nejen obvyklé bolesti hlavy způsobené každodenními nepříjemnostmi – viz uváznutí v dopravní zácpě či problémy v práci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Řada lidí řeší stres alkoholem. Ilustrační foto

Článek

Nejlepším řešením je pochopitelně podle italského deníku Corriere della Sera naučit se stresu čelit a s následky včas pracovat. Jakmile ale bolest zesílí na nesnesitelnou mez, bez pomoci lékaře to dál obvykle už nejde.

Stres se dá zjistit i podle stavu pokožky. „Může totiž vyvolat vyrážku, často v podobě červených skvrn nebo kopřivky v oblasti žaludku, zad, rukou a tváře,“ vysvětlila psycholožka a psychoterapeutka Elizabeth Lombardová s tím, že mnozí experti jsou přesvědčeni, že je to zaviněno negativním působením stresu na imunitní systém.

Také bolesti šíje nemusí být dány jen dlouhodobým vysedáváním u počítače, ale mohou být důsledkem stresu, který vyvolává svalové napětí. Tak jako v ostatních případech je jedním z receptů hluboké dýchání, při němž se soustředíme na bolestivou oblast a snažíme se ji za nádechů a výdechů uvolnit.

Zabírá i míček

Někteří lidé si stěžují na chvějící se oční víčko (blefarospasmus), tedy křeč svalů horního víčka.

I to může být způsobeno emotivním napětím. Vhodné je odpoutat pozornost od toho, co právě děláme, a to nejméně na dvacet minut, a dívat se například z okna nebo úplně zavřít oči.

Zejména ženy se snaží čelit stresu okusováním nehtů. Než byste upadali do takového zlozvyku, pořiďte si raději protistresový míček, jímž podle expertky Debbie Mandelové „úzkost z těla doslova vyženete“.

Zubní kaz nemusí být dán jen špatnou zubní hygienou, ale také může být způsoben stresem, hlavně v případě, kdy během dne či v noci skřípeme zuby, což může způsobit erozi skloviny. Pokud jde ovšem o těžkou formu skřípání zubů, je vhodné navštívit zubaře. Stres může působit i na žaludek a vést k pocitům nevolnosti. Zde podle Mandelové pomáhá ponořit ruce do vlažné tekoucí vody.

Experti zmiňují odpoledního šlofíka

Také netečnost a vyčerpanost může být signálem stresu: napětí dokáže narušit kvalitu spánku, takže se ráno člověk budí ještě více unavený a nervózní. Na to podle expertů pomáhá půlhodinové odpolední zdřímnutí.

Chronický stres může vést ke zmenšení hipokampu, který hraje zásadní roli v dlouhodobé paměti, takže vyvolá větší zapomětlivost. „Výzkum naštěstí ukázal, že když se hladina stresu sníží, hipokampus získá svou původní velikost,“ podotkla Lombardová. V tomto případě nejvíce pomáhá fyzická aktivita, třeba i jen menší procházka či vynechání výtahu a vyběhnutí schodů pěšky.

Stres může stát i za nerozhodností, protože napětí vyvolává nepozornost a nesoustředěnost. I v tomto případě je vhodný pohyb na čerstvém vzduchu, sluneční svit navíc tělu pomáhá uvolňovat serotonin a vitamín D, což zlepší náladu a posílí imunitní systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám