Hlavní obsah

Středoškoláci si po čtyřech letech vyzkoušejí sněmovní volby nanečisto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Studenti gymnázií, středních odborných škol a učilišť ve věku od 15 let budou mít opět možnost si nanečisto vyzkoušet volby, tentokrát sněmovní. Takzvané studentské volby se uskuteční 3. a 4. října. Podle webu organizátorů se zatím přihlásilo 283 škol po celé ČR. Loni se krajských voleb nanečisto zúčastnilo 261 škol.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Školní volby budou věrně napodobovat ty opravdové. Zasedne studentská volební komise, voliči budou muset prokázat svou totožnost, obdrží hlasovací lístek a za plentou na něm pak zaškrtnou vybranou stranu. Lístek poté vhodí do urny.

Garantka voleb po jejich skončení odešle výsledky sociologické agentuře Millward Brown, která je zpracuje. Zveřejněny by měly být 4. října večer.

V České republice mohou volit lidé po dovršení 18 let, stejně jako v naprosté většině dalších zemí. Například v Rakousku mají ale právo hlasovat už šestnáctiletí.

Cílem je zvýšit zájem o politiku

Studentské volby pořádá od roku 2010 společnost Člověk v tísni. Cílem projektu je přiblížit mladým lidem základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem a zvýšit jejich zájem o volby a politiku vůbec.

Člověk v tísni nabízí školám, které se do akce zapojí, informační materiály a modelové aktivity, které mohou učitelé se studenty využít přímo v hodinách ještě před konáním voleb.

Při posledních sněmovních studenských volbách nanečisto bodovala nejvíce Česká pirátská strana, hlasovalo pro ni 20,6 procenta studentů. Na druhém místě se umístila TOP 09 s podporou Starostů a nezávislých s 15,1 procenta a za ní Dělnická strana sociální spravedlnosti a její různé krajské koalice se ziskem 10,4 procenta hlasů. [celá zpráva]

Loni si studenti vyzkoušeli nanečisto volby do krajských zastupitelstev, v osmi krajích vyhráli piráti, ve třech ANO a v Praze dostala nejvíce hlasů TOP 09. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám